BOLNO PRIZNANJE VAŠINGTONA: Ukrajina izgubila inicijativu, Rusija ostvarila prednost

Autor:

Svet

10.05.2024

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington održava kontakte sa Kijevom kako bi mu pružio neophodnu podršku.

BOLNO PRIZNANJE VAŠINGTONA: Ukrajina izgubila inicijativu, Rusija ostvarila prednost

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je izgubila inicijativu zbog višemesečne pauze u isporuci naoružanja, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije, Džon Kirbi. On tvrdi da je Rusija krenula u ofanzivu na Harkov.

- Višemesečna pauza u isporuci oružja zbog toga što Kongres SAD nije usvojio odluku o dodatnom finansiranju omogućila je Rusiji da ostvari prednost, a sada je Ukrajincima potrebno vreme da ponovo uspostave inicijativu - rekao je on.

Prema rečima Kirbija, dok je administracija Bele kuće čekala da dobije odobrenje od zakonodavnih organa, Rusija je ostvarila taktičku prednost. On takođe tvrdi da je Rusija pokrenula ofanzivu na Harkov.

Foto: Tanjug/AP

Džon Kirbi

- Očekivali smo da će Rusija krenuti u ofanzivu na Harkov koja je, očigledno, već počela - rekao je Kirbi.

Kako je dodao, Vašington održava kontakte sa Kijevom kako bi mu pružio neophodnu podršku.

Istovremeno, šef Pentagona, Lojd Ostin, izjavio je da je Amerika unapred pripremila deo naoružanja koje će isporučiti Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Lojd Ostin

- Iščekivajući odluku o dodatnom finansiranju mi smo nešto pripremili unapred, u pitanju je naoružanje od kritične važnosti. To su sredstva PVO, municija za artiljeriju i za raketne sisteme HIMARS - naveo je Ostin.

Šef Pentagona je podsetio da Kijev samostalno odlučuje o tome gde će biti razmešteno američko oružje iako će, kako ocenjuje, trenutno najviše biti potrebno na harkovskom pravcu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading