ŠTA STOJI IZA RUSKOG NAPADA NA HARKOV? Moskva želi da ostvari OVIH pet ciljeva (VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

ISV je dodao da je malo verovatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad gradom Harkovom.

ŠTA STOJI IZA RUSKOG NAPADA NA HARKOV? Moskva želi da ostvari OVIH pet ciljeva (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Andrii Marienko

Američki Institut za ratne studije (ISV) objavio je danas analizu novog ruskog napredovanja u pravcu Harkova. U njemu se navodi da su ruski napadi izvedeni u cilju izviđanja, a ne kao pokušaj zauzimanja milionskog grada.

ISV je najavio i pet mogućih ciljeva novog ruskog prodora u pravcu Harkova.

- Smanjiti ukrajinske snage duž linije fronta od 1.000 kilometara i tako otvoriti nove mogućnosti ruskim snagama u Donjecku, na istoku Ukrajine;

- Povući ukrajinske snage prema Vovčansku u oblasti Harkova kako bi svojim snagama olakšale zauzimanje Kupjanska, važnog grada u istom regionu;

- Stvoriti demilitarizovanu ili tzv. sanitarnu tampon zonu u Ukrajini da bi sprečila upad antikremljanskih ruskih partizana u rusku oblast Belgorod;

- Stvorite paniku u Ukrajini;

- Stvoriti uslove za veću buduću ofanzivu ka Harkovu.

ISV je dodao da je malo verovatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad gradom Harkovom. Informacije iz otvorenih izvora sugerišu da ruske snage nemaju dovoljno vojnika u obližnjim oblastima da ga zauzmu, dodao je ISV.

- Ako bi ruska komanda nameravala da zauzme grad Harkov, onda bi ruske snage verovatno napale i zapadno i severozapadno od grada - navodi se.

Takođe se naglašava da ruska upotreba vazdušnog prostora za napad na Harkov naglašava hitnu potrebu da SAD obezbede više dalekometne protivvazdušne odbrane Ukrajini.

- Ukrajina bi mogla da brani Harkovsku oblast ako protivvazdušna odbrana može da presretne ruske letelice u ruskom vazdušnom prostoru pre nego što ispuste svoje klizne bombe - dodaje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading