DA SE JA PITAM, PARTIZAN BI U EVROLIGU: Roman Lisac o stavu da Zvezdi titula ne garantuje mesto, "metli" i GLAVNOM PROBLEMU

Autor:

Sport

24.05.2024

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekujem da će večiti rivali boriti za pozivnicu, dok će se za drugu boriti osale tri ekipe, kaže nekadašnji čelnik ABA lige.

DA SE JA PITAM, PARTIZAN BI U EVROLIGU: Roman Lisac o stavu da Zvezdi titula ne garantuje mesto, "metli" i GLAVNOM PROBLEMU

Foto: Shutterstock, wikipedia

"Biti šampion više ne znači učešće u takmičenju. Više nije situacija - pobediš i uđeš. Mesto u domaćim šampionatima više nije važno", poruči je generalni direktor Evrolige Paulijus Montiejunas. On je na taj način šokirao sve koji su kaže da titula u AmidralBet ABA ligi više ne garantuje učešće u elitnom takmičenju, a Crvena zvezda tek što ju je osvojila razbijanjem Partizana u finalnoj seriji sa 3-0 u pobedama.

Litvanac je početkom maja izjavio da večiti rivali imaju po 20 odsto šanse da dobiju pozivnicu za Evroligu, koliko i Valensija, Alba i Virtus, a kada su crveno-beli pokorili Jadran bilo je logično zaključiti da imaju veće šanse od crno-belih. Tim pre što je na sastancima u februaru rečeno da šampion regionalnog takmičenja sigurno ide u Evroligu. Međutim, usledio je obrt i šok za Zvezdu. Naravno, još ništa nije izgubljeno, ali prednost koju je trebalo da nosi pehar AdmiralBet ABA lige ne postoji.

Republika

Foto: KK Crvena zvezda

Pehar nema moć: Košarkaši Zvezde

Da su tenzije sada veće, posle ovakvog stava Montiejunasa, svedoči opšte mišljenje da je njegovim stavom poslata poruka između redova da Zvezda neće sigurno u Evroligu, i da čak prednost imaju preostala četiri kluba na čelu sa Partizanom. Međutim, postavlja se onda pitanje čemu AdmiralBet ABA liga služi.

Republika je tim povodom kontaktirala AdmiralBet ABA ligu, ali odgovor nism dobili ni putem elektronske pošte, a ni direktno od direktora regionalnog takmičenja Milije Vojinovića kojeg smo kontaktirali. Na ova pitanja je za Republiku probao da odgovori nekadašnji generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac.

Republika

Foto: Starsport

Roman Lisac

- Ovo što je Montiejunas rekao je meni zvučalo nemoguće. Zašto je AdmiralBet ABA liga pala u očima Evrolige, zašto ne želi njenog prvaka u svom takmičenju. Zašto drugi faktori da imaju prednost. Na to se mora dobiti odgovor ako mislimo da Jadranska liga postoji. A ona mora da postoji, nacionalni šampionati bivše Jugoslavije nemaju nikakve šanse zasebno, sem možda srpskog. Pa ABA liga je nekada imala tri tima u Evroligi - počeo je priči Lisac.

On smatra da je Evroliga ovakvim istupanjem poslala jasnu poruku da je to takmičenje biznis i da sem što treba da igraju najbolji, treba da igraju i najzanimljiviji klubovi koji donose najviše novca.

- Sad da me pitate koja od pet pomenutih ekipa prva treba da dobije pozivnicu za Evroligu reći ću vam Partizan. Imaš dobru ekipu, koja samo nesrećnim slučajem nije prošla u plej-in Evrolige, imaš najboljeg trenera Željka Obradovića i imaš najveću posetu u Evroligi dve sezone u nizu sa više od 20.000 navijača u hali, ali i na gostovanjima. E sad, da je Partizan prvak ne bi bilo dileme. Ali Zvezda je ubedljivo savladala Partizan u finalu sa 3-0, kako to kažete "ometlala", i pokazala da je bolja. Pritom i ona ima punu halu skoro svaki meč. Po tim kriterijumima Alba, Virtus i Valensija nemaju šanse. Ali, Evroliga je poslala jasnu poruku da ona želi da se pita i da sagleda i druge aspekte - dodao je Lisac.

Republika

Foto: Starsport

Mesto u eliti zaslužio na terenu: Nemanja Nedović

On je u nastavku ubo u suštinu problema.

- Region AdmiralBet ABA lige ima 20 miliona stanovnika, dok su Nemačka, Italija i Španija veće. I bogatije su zemlje, jači su sponzori. Pritom televizijska prava igraju važnu ulogu. Nijedna stanica kod nas ne može da parira tamošnjim medijima. Dakle, novac je naš problem. Ali i pored toga, očekujem da će ili Partizan ili Zvezda dobiti pozivnicu, dok će se za drugu boriti ove tri ekipe. Iskreno, obe srpske ekipe su zaslužile da igraju Evroligu, ali u biznisu i košarci nije sve uvek pravedno - zaključio je Lisac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
NIKOLA

24.05.2024 13:07

PAR....