"AKO SE NATO UMEŠA U RAT U UKRAJINI, PREISPITAĆEMO NAŠE ČLANSTVO": Nova izjava Viktora Orbana zatresla celu Evropu

Autor:

Svet

24.05.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske ne želi da se zemlja koju predvodi na bilo kakav način meša u rat u Ukrajini

"AKO SE NATO UMEŠA U RAT U UKRAJINI, PREISPITAĆEMO NAŠE ČLANSTVO": Nova izjava Viktora Orbana zatresla celu Evropu

Foto: Tanjug/AP

Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je da će "redefinisati" članstvo ove države u NATO paktu ako se ta vojska umeša u rat u Ukrajini.

"Naši advokati i stručnjaci rade na tome da se pripreme za to kako ćemo ostati članovi NATO pakta a da ne učestvujemo u operacijama NATO pakta van njegove teritorije", rekao je Orban za nacionalni radio Mađarske.

Orban je već odbio ideju da se Mađarska vojno umeša u sukob Rusije i Ukrajine i štaviše, nekoliko puta je do sada kočio uvođenje sankcija Rusiji od Evropske unije.

Takođe, Orban je protiv ideje da države NATO pakta treniraju ukrajinske vojnike na njenom tlu.

"Nije bilo mnogo država u prošlosti NATO da je država članica uspela da se drži svog stava kao Mađarska sada. Zbog toga...naša vojna pozicija u savezu morala bi da bude redefinisana. 

Orban odavno smatra da Ukrajina ni na koji način ne može da na bojnom polju porazi Rusiju, kao i da bi Zapad morao da izbegne konflikt sa Moskvom kako zna i ume, kao i da bi Kijev morao da se složi sa momentalnim prekidom neprijateljstva.

Mađarski premijer ocenio je danas da su u Briselu u toku pripreme za ulazak Evrope u rat i dodao da je neophodno ojačati odbrambene kapacitete Mađarske.

Orban je za radio Košut rekao da "postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kada su se vršile pripreme za prvi i drugi svetski rat", prenosi agencija MTI.

"Ono što se danas dešava u Briselu i Vašingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Vašingtonu, stvara atmosferu za eventualni vojni sukob, koju bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat", rekao je mađarski premijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading