NEKOME SE LOŠE PIŠE! Evo šta će se desiti ukoliko Tramp pobedi na izborima, DVE stvari su sigurne!

Autor:

Svet

16.05.2024

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksperti za spoljnu politiku izneli su nova upozorenja

NEKOME SE LOŠE PIŠE! Evo šta će se desiti ukoliko Tramp pobedi na izborima, DVE stvari su sigurne!

Foto: Credit: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Prema rečima Harlija Lipmana, eksperta za spoljnu politiku, postoji realna mogućnost da Sjedinjene Države povuku svoju podršku NATO savezu ukoliko Donald Tramp bude ponovo izabran na predstojećim izborima.

Lipman ističe da je Evropa trenutno previše zavisna od Amerike i da bi trebalo da formira sopstveni odbrambeni savez kako bi bila spremna na potencijalni scenario u kojem SAD napuste NATO.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, Pool

Donald Tramp

 

Trampove izjave o podršci Ukrajini i zavisnosti od doprinosa NATO

U nedavnom intervjuu za "Tajm", Donald Tramp je istakao da će podrška Amerike Ukrajini zavisiti od doprinosa zemalja članica NATO saveza.

Ova izjava izazvala je zabrinutost u Evropi i pokrenula raspravu o potrebi za formiranjem sopstvenog odbrambenog saveza.

Strah od američkog izolacionizma

Lipman je nedavno održao sastanak sa britanskim poslanikom Tobijasom Elvudom i bivšim visokim oficirom pri NATO, ser Ričardom Širefom, na kojem se razgovaralo o američkom izolacionizmu.

Postoji mišljenje da bi Tramp, u slučaju pobede na izborima, mogao postići sporazum sa Rusijom koji bi imao velike posledice po evropsku bezbednost, uključujući potencijalno prekrajanje granica i destabilizaciju regiona.

Foto: X/Sphere/Printscreen

Donald Tramp

 

Opasnost od ruske agresije i potreba za većim ulaganjem u odbranu

Lipman ističe da je potrebno da evropske zemlje investiraju više novca u sopstvenu odbranu kako bi se oduprle pretnjama koje dolaze od Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje.

On naglašava da je potrebno uložiti više od dva odsto BDP-a u vojni budžet kako bi se odvratila potencijalna agresija Rusije i sačuvao mir u regionu.

Ove tvrdnje pokreću važno pitanje o budućnosti evropske bezbednosti i ulozi Sjedinjenih Država u NATO savezu.

Evropa se suočava sa potrebom da preispita svoju bezbednosnu politiku i da razmotri mogućnosti za osnaživanje sopstvenih odbrambenih kapaciteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading