VELIKI STRAH ZAVLADAO MEĐU AMERIKANCIMA: Posle izbora, SAD više neće biti iste?! Na pomolu NASILJE velikih razmera?!

Autor:

Svet

24.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati ankete nagoveštavaju duboku podeljenost i tenzije u američkom društvu

VELIKI STRAH ZAVLADAO MEĐU AMERIKANCIMA: Posle izbora, SAD više neće biti iste?! Na pomolu NASILJE velikih razmera?!

Foto: Tanjug/AP

Anketa sprovedena od strane Rojtersa i Ipsosa pokazala je da dve trećine američkih građana strepi od mogućeg političkog nasilja koje bi moglo da izbije nakon predstojećih predsedničkih izbora.

Ova zabrinutost proizilazi iz prethodnih događaja, posebno nemira koji su usledili nakon izborne pobede Džozefa Bajdena nad Donaldom Trampom 2020. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Donald Tramp

 

Trampove tvrdnje o prevarama

Nakon poraza na izborima, Donald Tramp je javno tvrdio da je poražen usled prevare, što je rezultiralo nasilnim upadom njegovih pristalica u vašingtonski Kapitol.

Trampove tvrdnje i retorika na predizbornim skupovima dodatno su podgrejale tenzije među političkim taborima.

 

 

Zabrinutost građana

Anketa je pokazala da čak 68 odsto ispitanika, uključujući i demokrate i republikance, izražava strah od mogućih ekstremističkih akcija usled nezadovoljstva ishodom predsedničkih izbora.

Takođe, zanimljivo je da republikanci manje veruju u poštene izbore u poređenju sa demokratama, pri čemu samo 47 odsto republikanaca izražava uverenje da će rezultati izbora biti tačni i legitimni.

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Džo Bajden

 

Pravni postupci protiv Trampa

Istovremeno, Donald Tramp se suočava sa krivičnim prijavama u Vašingtonu i Džordžiji zbog navodnog pokušaja da poništi izborni poraz.

Ipak, postoji verovatnoća da ovi predmeti neće biti rešeni pre ovogodišnjih predsedničkih izbora, dok Tramp negira svoju umešanost u ova dva slučaja.

Ovi rezultati ankete nagoveštavaju duboku podeljenost i tenzije u američkom društvu, te ukazuju na potrebu za smirivanjem političkih strasti uoči predstojećih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading