RUSI U POHODU NA HARKOV: Sirene odzvanjaju regionom, stanovnicima sela rečeno da moraju da urade SAMO JEDNU STVAR

Autor:

Svet

11.05.2024

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska rešena je da po svaku cenu do kraja leta zauzme milionski grad

RUSI U POHODU NA HARKOV: Sirene odzvanjaju regionom, stanovnicima sela rečeno da moraju da urade SAMO JEDNU STVAR

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Andrii Marienko

Rusija je prvih dana maja, odnosno nekako uporedo sa paradom na Crvenom trgu i proslavom Dana pobede u četvrtak krenula o ozbiljnu ofanzivu na drugi najveći ukrajinski grad.

Harkov je i pre dve godine bio meta predsednika Rusije Vladimira Putina, ali tada je ukrajinska vojska, potpomognuta oružjem sa zapada uspela da se odbrani.

Međutim, sada deluje da su Rusi rešeni da po svaku cenu do kraja leta zauzmu Harkov i sela oko njega.

S tim u vezi, stanovnici ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje evakuisani su iz svojih domova u petak zbog ruskog napada tenkovima.

Desetine stanovnika Vovčanska i okolnih sela evakuisani su tokom pauza u borbama na bezbedne lokacije, preneo je Rojters.

Glavni patrolni policajac Vovčanska Oleksij Harkovski rekao je da su ruske snage od četvrtka za 24 sata ispalile nekoliko stotina artiljerijskih projektila i na desetine kasetnih bombi. Harkovski je istakao da ruske trupe za sada nisu ušle u Vovčansk.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje u teritoriju Ukrajine.

"U toku su i borbe za naselja u pograničnoj zoni, koja su zapravo bila u sivoj zoni - Strelečja, Piljnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogircevo", navedeno je u saopštenju, a prenosi Unian.

Dodaje se da ukrajinske odbrambene snage deluju na pripremljenim linijama odbrane. Ruske snage su juče ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice, navodi Unian.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je prethodno da su ruske trupe pokušale da prošire operacije protiv Ukrajine u oblasti Harkov.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski podneo je sinoć Zelenskom izveštaj o situaciji na frontu, odbrani i jačanju položaja, posebno u Harkovskoj oblasti i na pravcu Časovog Jara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading