UZBUNA ''PREKO BARE'', KINEZI UDARAJU U SRCE SAD! FBI objavio stravične podatke, tiču se američke infrastrukture - čeka se odgovor Vašingtona!

Autor:

Svet

31.01.2024

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Američke savezne policije (FBI) Kristofer Rej upozorava na ozbiljnu pretnju kineskih hakerskih napada na vitalne sektore SAD.

UZBUNA ''PREKO BARE'', KINEZI UDARAJU U SRCE SAD! FBI objavio stravične podatke, tiču se američke infrastrukture - čeka se odgovor Vašingtona!

Foto: Tanjug/AP

U nedavnom svedočenju pred Odborom Kongresa, direktor FBI, Kristofer Rej, izneo je zabrinjavajuće informacije o hakerskim napadima povezanim sa kineskom vladom usmerenim na kritičnu američku infrastrukturu.

On je upozorio da su kineski hakeri spremni naneti "stvarnu štetu" Amerikancima, ciljajući postrojenja za prečišćavanje vode, električnu mrežu, naftovode, prirodni gas i transportna čvorišta.

U svom svedočenju pred Komisijom Predstavničkog doma za Komunističku partiju Kine, Rej je istakao da hakerski napadi nisu ograničeni samo na političke i vojne ciljeve.

Prema njegovim rečima, kineski napadi su usmereni na civilnu infrastrukturu, što ukazuje na to da niski udari na civile nisu samo mogućnost u slučaju sukoba, već deo šireg kineskog plana. On je naglasio hitnost situacije, upozoravajući američki narod da ne mogu sebi priuštiti ignorisanje ove ozbiljne pretnje.

Na saslušanju usredsređenom na sajber pretnje koje dolaze iz Pekinga, Rej je svedočio zajedno sa generalom Polom Nakasonom, komandantom američke sajber komande, i drugim visokim zvaničnicima savezne sajber bezbednosti.

Republikanski predstavnik Majk Galager je uporedio kineske hakerske napade sa postavljanjem bombi na američke mostove, postrojenja za prečišćavanje vode i elektrane, ističući da nema ekonomske koristi od ovih akcija.

Direktorka Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture, Džen Isterli, dodala je da su SAD "pronašle i iskorenile" kineske sajber upade u avijaciju, vodu, energetsku i transportnu infrastrukturu. Istakla je da Amerikanci moraju biti spremni za neočekivane napade i preduzeti odgovarajuće korake u zaštiti svojih sistema.

Do trenutka pisanja ovog članka, kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije dalo odgovor na zahtev za komentar o ovom pitanju. Ovo svedočenje direktora FBI dodatno potvrđuje njegova prethodna upozorenja o kineskim nastojanjima da destabilizuju Sjedinjene Američke Države kroz špijuniranje, krađu intelektualne svojine i sajber napade.

Kao odgovor na ove pretnje, Amerikanci su pozvani da budu proaktivni u zaštiti svoje sajber bezbednosti i infrastrukture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading