AKO IH NAPADNU, GOREĆE BLISKI ISTOK! Teheran poslao upozorenje SAD koje tera strah u kosti, ali Pentagon drži na nišanu drugu državu!

Autor:

Svet

31.01.2024

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teheran je putem posrednika uputio oštro upozorenje Vašingtonu, naglašavajući da bi direktni vazdušni udari na iransko tlo izazvali odmazdu Irana na američke mete na Bliskom istoku, što bi moglo dovesti do direktnog sukoba između dve zemlje.

AKO IH NAPADNU, GOREĆE BLISKI ISTOK! Teheran poslao upozorenje SAD koje tera strah u kosti, ali Pentagon drži na nišanu drugu državu!

Foto: shutterstock

Prema informacijama britanskog Gardijana, ovo upozorenje stiglo je u trenutku kada Iran s velikom zabrinutošću očekuje odgovor američkog predsednika Džoa Bajdena na smrt troje pripadnika vojske SAD u Jordanu. Vašington pretpostavlja da ih je ubila paravojna formacija iz Sirije koja je podržana od strane Irana.

Od 7. oktobra, nakon upada Hamasa na jug Izraela, zabeleženo je preko 160 napada različitog intenziteta na američke baze u Siriji i Iraku. Ovaj talas napada izazvao je strahovanja Teherana od moguće američke odmazde, što je rezultiralo padom iranskog rijala na najnižu vrednost u poslednjih 40 godina u odnosu na dolar.

Iran tvrdi da su napadi dronovima, u kojima su stradali vojnici SAD, izvedeni od strane nezavisnih grupa "otpora". Međutim, Gardijan ukazuje na to da je ovo standardni iranski odgovor na optužbe Amerike da Teheran podstiče vojne nemire u regionu putem naoružavanja i obuke takvih grupa.

Hamas, označen kao teroristička organizacija u SAD i EU, smatra se jednom od tih grupa. Ipak, britanski list naglašava da je najverovatnija opcija američke odmazde, umesto direktno na teritoriju Irana, usmerena ka iranskim položajima u Siriji.

U vezi s tim, Sejed Madžid Mirahmadi, zamenik ministra unutrašnjih poslova Irana, održao je sastanke sa sirijskim kolegama kako bi razgovarali o aktuelnoj krizi. Mirahmadi je izjavio da je takozvana "Osovina otpora," kako Iran naziva savezničke naoružane formacije u regionu, blizu pobede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading