SLATKIŠ KOJI DECA ZA VASRKS TAMANE MOŽE DA BUDE OPASAN PO ZDRAVLJE: Ako pojedu previše, ovo su POSLEDICE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionista upozorava na slatkiš koji deca najčešće jedu za praznike, a pre svega Vaskrs koji sledi.

SLATKIŠ KOJI DECA ZA VASRKS TAMANE MOŽE DA BUDE OPASAN PO ZDRAVLJE: Ako pojedu previše, ovo su POSLEDICE

Foto: Shutterstock

Nutricionista Ivana Mišić ističe da većina slatkiša koji se tradicionalno konzumiraju za Uskrs, kao što su čokoladna jaja i razne poslastice, često sadrže visok nivo dodatog šećera. Osim toga, ona upozorava da ovi slatkiši obično imaju nizak nutritivni sadržaj, te su često visoko kalorični i siromašni hranljivim sastojcima poput vitamina, minerala i vlakana.

- Dr Endru Kelso iznosi važnu tačku kada skreće pažnju na visok kalorijski sadržaj čokoladnih uskršnjih jaja i potencijalni negativan uticaj preteranog konzumiranja ovih slatkiša na zdravlje. Njegova preporuka da se ne pojede čitavo čokoladno jaje odjednom, već da se razmisli o umerenom konzumiranju, može biti korisna kako bi se izbeglo prekomerno unošenje kalorija i šećera - kaže Mišić za "Blic zdravlje" i dodaje:

- Važno je podsetiti ljude da je ključno održavati balansiranu ishranu i pratiti unos kalorija, naročito kada su u pitanju visoko kalorični slatkiši poput čokoladnih jaja. Preterivanje u konzumiranju ovih slatkiša može doprineti prekomernom unosu kalorija, povećanju telesne težine i drugim zdravstvenim problemima poput rizika od gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja.

Foto: Instagram/ jelenadoskovic

Nutricionista upozorava da uskršnja čokoladna jaja obično imaju nizak nutritivni sadržaj, te su često visoko kalorični i siromašni hranljivim sastojcima poput vitamina, minerala i vlakana

Osim šećera, sadrže i puter, mlečni krem, aditive, boje, konzervanse... Ona tvrdi da čokoladna jaja obično sadrže nekoliko osnovnih sastojaka, ali da neki mogu da naprave zdravstveni problem ako se konzumiraju u velikim količinama ili ako postoji preosetljivost na određene sastojke.

- Glavni sastojak čokoladnih jaja je čokolada, koja može biti mlečna, tamna ili bela. Čokolada je obično napravljena od kakao mase, kakao putera, šećera i mleka ili mlečnih proizvoda. Čokoladna jaja sadrže dodati šećer radi slatkog ukusa. Prekomerna konzumacija šećera može doprineti povećanju kalorijskog unosa, povećanju rizika od gojaznosti i drugim zdravstvenim problemima - upozorava Mišić.

Ona navodi da mnoga čokoladna jaja imaju punjenje od mlečne kreme, karamel paste, nugata ili drugih sličnih sastojaka.

- Ova punjenja mogu dodati kalorije, šećer i zasićene masti. Neka čokoladna jaja mogu sadržati aditive, boje i konzervanse radi poboljšanja izgleda, ukusa ili produženja roka trajanja. Neke osobe mogu biti osetljive na određene aditive ili boje, pa bi trebalo obratiti pažnju na etiketu proizvoda. Neke vrste čokoladnih jaja mogu sadržati dodatne poslastice poput oraha, suvog voća, bombona ili drugih dodataka - kaže ona i pojašnjava:

- Osobe koje su alergične na određene sastojke poput mleka, orašastih plodova ili glutena trebalo bi da obrate pažnju na deklaraciju proizvoda i izbegavati čokoladna jaja koja sadrže sastojke na koje su alergični.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading