OVU NAMIRNICU SRBI SVAKI DAN TAMANE, A ONA NAS OBARA U KREVET: Zbog te HRANE osećamo se UMORNO i iscrpljeno!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

18.04.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno da se pobrinemo o tome šta unosimo u naš organizam.

OVU NAMIRNICU SRBI SVAKI DAN TAMANE, A ONA NAS OBARA U KREVET: Zbog te HRANE osećamo se UMORNO i iscrpljeno!

Foto: shutterstock

U današnjem tempu života, konstantan osećaj iscrpljenosti postao je gotovo norma. Suzi Buler, priznata nutricionistkinja iz Sidneja, ističe da određena hrana može biti kriva za ovaj neprekidni osećaj umora.
 
Umesto da se oslanjate na "brza rešenja" poput kafe i šećera za trenutni energetski podsticaj, Buler preporučuje da "očistite" svoju ishranu kako biste se izborili sa ovim stanjem.
 
Umesto zdrave hrane koja pruža dugotrajan izvor energije, mnogi se okreću "brzim rešenjima" poput šećera. Međutim, ovo može dovesti do hormonskih disbalansa i dodatnog osećaja umora, kaže Suzi, prenosi "Mirror"
Republika

Foto: pexels.com

Veoma je važno da nam hrana bude raznovrsna

Evo nekoliko uobičajenih vrsta hrane koje mogu izazvati loše osećaje:

  • Prerađena hrana: Hrana bogata aditivima, konzervansima, veštačkim bojama i aromama često može izazvati loše reakcije u organizmu. Ova hrana često sadrži malo hranljivih sastojaka, a previše šećera, soli i trans-masnih kiselina.

  • Ugljeni hidrati: Hrana bogata jednostavnim ugljenim hidratima, poput belog hleba, peciva, slatkiša i gaziranih pića, može izazvati nagli skok šećera u krvi, a zatim i pad, što može rezultirati osećajem umora i loše raspoloženje.

  • Masti lošeg kvaliteta: Hrana bogata trans-masnim kiselinama ili zasićenim mastima može biti teška za varenje i povezana je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

  • Laktoza i gluten: Osobe intolerantne na laktozu ili gluten mogu doživeti neugodne simptome nakon konzumiranja hrane koja sadrži ove sastojke. To uključuje nadutost, gasove, bolove u stomaku, proliv ili konstipaciju, umor i iritaciju.

  • Kofein: Prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do nervoze, nesanice, ubrzanog rada srca i nervoznog stomaka kod nekih ljudi.

  •  

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

     

    Komentari (0)

    Loading