PUTIN STIŽE NA NATO TERITORIJU! Ovo se nije desilo od početka rata: Sastaće se sa svetskim liderom, svi strepe od ishoda njihovog razgovora!

Autor:

Svet

31.01.2024

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta ruskog lidera biće prva jednoj članici NATO saveza otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

PUTIN STIŽE NA NATO TERITORIJU! Ovo se nije desilo od početka rata: Sastaće se sa svetskim liderom, svi strepe od ishoda njihovog razgovora!

Foto: Tanjug/AP, Youtube/focusvideofi

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin planira posetu Turskoj, članici NATO, gde će se sastati sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom 12. februara, potvrdio je turski zvaničnik u sredu.

Značajan korak u međunarodnim odnosima

Ova poseta obeležava značajan korak u međunarodnim odnosima, budući da je Putin poslednji put posetio jednu članicu NATO u februaru 2022, neposredno pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Putinova međunarodna putovanja bila su ograničena od prošlog marta, kada je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovu poternicu zbog navodnog deportovanja ukrajinske dece u Rusiju, što je označeno kao ratni zločin.

Rusija energično odbacuje ove optužbe, tvrdeći da su neosnovane i da MKS nema jurisdikciju nad njom, s obzirom da nije članica ovog suda. Ova poseta Turskoj predstavlja Putinovu diplomatsku inicijativu usmerenu ka jačanju odnosa sa NATO članicom, dok istovremeno suočava sa izazovima na međunarodnom sudu.

Odnosi između Turske i Rusije su složeni, s obzirom na njihovu ulogu u kriznim regionima poput Sirije i Libije. Turska je zadržala neutralnost u sukobu između Rusije i Ukrajine, nastojeći održati ravnotežu između podrške Ukrajini i održavanja dijaloga sa Moskvom.

Foto: Tanjug/AP

 

Tokom posete, očekuje se da će se razgovarati o pitanjima od međunarodnog značaja, kao i o trgovinskim i ekonomskim pitanjima.

Da li će Ankara ubediti Moskvu da se vrati u Crnomorsku inicijativu?

Turska je, takođe, angažovana u pokušajima ubedljivanja Rusije da se vrati u Crnomorsku inicijativu za žitarice, koja je napuštena prošlog jula. Ova inicijativa je omogućavala godinu dana zaštićenog izvoza iz ukrajinskih luka, ali je završena zbog rata. Erdogan tvrdi da alternative ovom sporazumu nisu pružile dugoročno rešenje, te da bi ponovno uključivanje Rusije bilo korisno za obe strane.

Osim posete Turskoj, turski predsednik Erdogan planira posetu Egiptu 14. februara, nakon što su dve zemlje unapredile svoje diplomatske odnose imenovanjem ambasadora prošle godine. Ovo je još jedan korak ka normalizaciji odnosa nakon decenija tenzija.

U nizu diplomatskih dešavanja, posete između lidera Turske, Rusije i Egipta predstavljaju kompleksnu igru političkih interesa u regionu, dok se svaka zemlja trudi održati ravnotežu između savezništava i regionalnih stvarnosti. Sve oči će biti uprte ka ovim sastancima, jer će oblikovati budući tok međunarodnih odnosa u ovom delu sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading