OTKRIVEN PLAN IZRAELA: Kako će preuzeti kontrolu nad granicom Gaze i Egipta?

Autor:

Svet

14.01.2024

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netanjahu najavljuje zatvaranje granice između Pojasa Gaze i Egipta

OTKRIVEN PLAN IZRAELA: Kako će preuzeti kontrolu nad granicom Gaze i Egipta?

Foto: Tanjug/AP


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će granica između Pojasa Gaze i Egipta morati biti zatvorena kako bi se sprečilo da Hamas dobije oružje. Prema Netanjahuu, okončanje rata u Pojasu Gaze neće biti moguće bez preuzimanja kontrole nad tom granicom. On je naglasio da će Izrael nastaviti sa svojim naporima da uništi Hamas i demilitarizuje Pojas Gaze, ali je istakao da je neophodno zatvoriti granicu kako bi se sprečio protok vojne opreme i smrtonosnog oružja.

Planovi Izraela i reakcija Egipta

Prema informacijama koje su preneli izraelski i egipatski zvaničnici, Izrael je obavestio Kairo o planovima vojne operacije duž granice između Egipta i Pojasa Gaze. Izraelski predlog da se postave senzori duž koridora Filadelfije, teritorije koju kontrolišu Egipćani na granici sa Pojasom Gaze, kao i ideja o slanju osmatračkih dronova, naišli su na odbijanje Egipta.

Neprijateljstvo i napetost

Napetost između Izraela i Hamasa kulminirala je vazdušnim napadom na stambene zgrade u Kan Junisu. Ovaj incident dodatno je pogoršao već napetu situaciju u regionu, a najava zatvaranja granice između Pojasa Gaze i Egipta dodatno će zakomplikovati odnose između spornih strana.

Netanjahuove najave o zatvaranju granice između Pojasa Gaze i Egipta snažno su odjeknule u međunarodnoj zajednici, a reakcije na ove planove tek se očekuju. Uz povećanje vojnih napetosti, pitanje kontrole nad granicom između Egipta i Pojasa Gaze postaje ključno pitanje u rešavanju sukoba na Bliskom istoku.

(RT)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading