OTKRIVENO ČIME JE OBOREN ILJUŠIN! Hitno se oglasio Putin o rušenju ruskog aviona, pa raskrinkao Zapad: ''Tražimo istragu - Oni žele da prikriju priču o ukrajinskim zatvorenicima!''

Autor:

Svet

31.01.2024

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je obavestio javnost da je ruski vojni avion Iljušin Il-76 oboren u Belgorodskoj oblasti korišćenjem američkog protivraketnog sistema "Patriot".

OTKRIVENO ČIME JE OBOREN ILJUŠIN! Hitno se oglasio Putin o rušenju ruskog aviona, pa raskrinkao Zapad: ''Tražimo istragu - Oni žele da prikriju priču o ukrajinskim zatvorenicima!''

Foto: Tanjug/Ap

On je istakao da su rezultati stručne analize do kojih se došlo ukazali na odgovornost pomenutog sistema za pad aviona.

- Proučavanje incidenta dovelo nas je do zaključka da je američki sistem 'Patriot' bio ključni faktor u obaranju aviona. Zbog ozbiljnosti ovog događaja, Rusija insistira na sprovođenju međunarodne istrage radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica - naglasio je Putin.

Ruski lider je takođe izneo svoju pretpostavku da bi Ukrajina mogla želela da isprovocira Rusiju na uzvratne akcije. Istovremeno, Putin je izrazio sumnje u izveštaje zapadnih medija, tvrdeći da pokušavaju zataškati priču o 65 poginulih ukrajinskih zatvorenika, koji su, prema navodima, bili u avionu.

- Može se pretpostaviti da je Kijev slučajno oborio Il-76, ali to je ipak zločin - istakao je ruski lider. Uporedo s tim, ruske vlasti tvrde da su u padu aviona poginule 74 osobe, uključujući šest članova posade, tri ruska i 65 ukrajinskih vojnika, koji su bili predviđeni za razmenu ratnih zarobljenika.

Situacija oko obaranja aviona Il-76 dodatno je zakomplikovana protivrečnim izveštajima između Moskve i Kijeva. Dok Rusija tvrdi da je avion prevozio ukrajinske vojnike, Ukrajina tvrdi da su u pitanju bili ruski projektili.

Podsetimo, pre nedelju dana kijevski mediji su objavili, pozivajući se na izvore u Generalštabu vojske Ukrajine, da su oružane snage te zemlje oborile ruski vojni avion Iljušin-76, u kojem je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika, ali je Ministarstvo odbrane saopštilo da to ne može da potvrdi.

"Ukrajinska pravda" je navela, pozivajuće se na izvore u generalštabu, da je ukrajinska vojska oborila ruski avion u oblasti Belgoroda, u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika i devet Rusa.

Taj list dodaje da je "Iljušin-76" nosio protivvazdušne rakete S-300 koje su korišćene u nedavnim napadima na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da ne može da potvrdi da je ukrajinska vojna akcija uzrok pada ruskog vojno-transportnog aviona, jer je istraga u toku.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, pored ukrajinskih zarobljenika u avionu bilo šest članova posade, kao i tri osobe u pratnji.

I dalje se čeka međunarodna istraga koja bi trebala razjasniti okolnosti ovog tragičnog incidenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading