ŠOKANTNA IZJAVA DMITRIJA MEDVEDEVA! Poručio Japancima da izvrše HARAKIRI!

Autor:

Svet

31.01.2024

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spor oko Kurilskih ostrva predstavlja jedan od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

ŠOKANTNA IZJAVA DMITRIJA MEDVEDEVA! Poručio Japancima da izvrše HARAKIRI!

Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izazvao je kontroverzu svojom porukom japanskom državnom vrhu, sugerišući da bi trebalo da izvrše harakiri ako ne podrže njegovo mišljenje o Kurilskim ostrvima. Ova izjava izazvala je oštru reakciju i podigla tenzije u vezi sa sporom oko ovih ostrva.

Spor oko Kurilskih ostrva predstavlja jedan od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata. Ostrva se nalaze u Tihom okeanu između ruskog poluostrva Kamčatke i japanskog ostrva Hokaido. Nakon zauzimanja četiri ostrva od strane Sovjetskog saveza na kraju Drugog svetskog rata, pravo na ova ostrva polažu i Rusija i Japan.


Dmitrij Medvedev, blizak saradnik aktuelnog lidera Vladimira Putina, izneo je uslove za sporazum s Japanom, ističući da ga nije briga za "osećaje Japanaca" i da Kurilska ostrva pripadaju Rusiji. Njegova sugestija da japanski državni vrh izvrši harakiri izazvala je šok i gnev u javnosti.


Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je Japan "potpuno predan" pregovorima o mirovnom sporazumu s Rusijom, ali je Medvedevov taj predlog odbacio uz tvrdnju da Japan treba da prihvati Kurilska ostrva kao deo Rusije.


Medvedevova poruka dodatno je zakomplikovala odnose između Rusije i Japana, posebno u kontekstu već postojećih napetosti između ove dve zemlje. Takođe, njegovo podsećanje na snažno partnerstvo Japana sa Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos američkom bombardovanju Hirošime i Nagasakija 1945. godine, dodatno je produbilo jaz između Rusije i Japana.

Bonus video


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading