MEDVEDEV UPUTIO BRITANIJI UPOZORENJE! Ako TO uradite, smatraćemo za OBJAVU RATA!

Autor:

Svet

12.01.2024

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta Rišija Sunaka Kijevu izazvala je bivšeg predsednika Rusije.

MEDVEDEV UPUTIO BRITANIJI UPOZORENJE! Ako TO uradite, smatraćemo za OBJAVU RATA!

Foto: Tanjug/AP

Moskva bi otvoreno raspoređivanje britanskih trupa u Ukrajini smatrala „objavom rata“, upozorio je bivši ruski predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. On je reagovao na posetu Kijevu britanskog premijera Rišija Sunaka, koji bi trebalo da potpiše bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, objavio je svoje upozorenje u objavi na društvenim mrežama, prenosi 24sedam.

- Nadam se da naši večiti neprijatelji, arogantni Britanci, razumeju da bi slanje zvaničnog vojnog kontingenta u Ukrajinu bila objava rata našoj zemlji - napisao je on na Telegramu.

Sunakov dolazak u ukrajinsku prestonicu ima za cilj da „obezbedi veliki novi paket podrške i reafirmiše blisko partnerstvo Velike Britanije i Ukrajine“, navodi se u saopštenju njegove kancelarije. Napominje se da je bezbednosni dokument nastavak sporazuma koje su prošle godine postigle članice G7 i NATO. U saopštenju se ne pominju planovi za raspoređivanje britanske vojske u Ukrajini.

- Sporazum formalizuje podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo i nastaviće da pruža bezbednosti Ukrajine, uključujući razmenu obaveštajnih podataka, sajber-bezbednost, medicinsku i vojnu obuku i odbrambenu industrijsku saradnju - rekao je Dauning strit.

Britanska vlada je obećala 3,2 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne dve godine, uključujući u obliku hiljada vojnih dronova, za koje je London rekao da će biti najveći te vrste koje je Kijev ikada dobio. Većina bespilotnih letelica biće napravljena u Velikoj Britaniji, dodaje se u saopštenju.

Velika Britanija je bila ključni pobornik ratnih napora Kijeva protiv Rusije. Bivši premijer Boris Džonson je navodno odigrao značajnu ulogu u narušavanju dogovora o primirju o kom su Kijev i Moskva pregovarali u prvim mesecima neprijateljstava 2022. godine, iako je on negirao da je naredio ukrajinskoj vladi da nastavi borbu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading