AKO RADITE ZA NAS, MOŽEMO VAM POMOĆI: CIA VRBOVALA Ruse za dvostruke agente, isplivao snimak - Kremlj se ODMAH oglasio! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.01.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo nije prvi put da je CIA pokušala da regrutuje ruske dvostruke agente.

AKO RADITE ZA NAS, MOŽEMO VAM POMOĆI: CIA VRBOVALA Ruse za dvostruke agente, isplivao snimak - Kremlj se ODMAH oglasio! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA) je nedavno objavila video snimak na društvenim mrežama u kome pokušava da regrutuje ruske obaveštajne službenike da rade kao dvostruki agenti.

Ovaj potez izazvao je pažnju javnosti i izazvao oštre reakcije kako u Rusiji, tako i u SAD, prenosi TASS.

Video poruka namenjena ruskim obaveštajnim agentima

Video snimak, objavljen na platformama kao što su X (bivši Tviter), Fejsbuk i Telegram, osmišljen je kao poruka ruskim obaveštajnim agentima. Snimak je na ruskom jeziku i pokušava da ubedi ruske agente da sarađuju sa SAD, ističući navodnu korupciju u vladi ruskog predsednika Vladimira Putina.


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izrazio je svoje viđenje ovog poteza CIA, izjavivši da je CIA trebalo da postavi snimak na VKontakte, popularnu društvenu mrežu koja se široko koristi u Rusiji. Ovo je ukazalo na nedostatak prilagođavanja ciljane publike, što je izazvalo ironične komentare u vezi sa potezom CIA.

Pokušaji regrutacije i reakcije Kremlja

Ovo nije prvi put da je CIA pokušala da regrutuje ruske dvostruke agente. U maju 2023. godine, agencija je takođe objavila sličan video na društvenim mrežama, ciljajući građane u Rusiji koji su bili protiv rata u Ukrajini ili nezadovoljni životom u svojoj zemlji. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, odbacio je značaj ovih video snimaka, ali je istakao da je uveren da ruske specijalne službe prate aktivnosti zapadnih obaveštajnih agencija na potreban način.

Izveštaji CIA ukazuju na uspeh ove kampanje, navodeći da su zabeleženi veći kontakti od strane Rusa nakon objave video snimaka. Zvaničnik CIA za Njuzvik izjavio je da su primetili povećanu aktivnost kao rezultat ovih video poruka.

Video snimak prikazuje čoveka koji se predstavlja kao neimenovani radnik ruske vojne obaveštajne agencije, ističući svoju ljubav prema Rusiji i sopstvenu prošlost kao padobranac. Snimak se završava prikazom čoveka kako stoji napolju u snegu i kontaktira CIA putem mobilnog telefona.

Zamenik direktora CIA, Dejvid Koen, komentarisao je poruku video snimka nazivajući je "u suštini predstavljanjem ljudima u Rusiji koji su nezadovoljni režimom". On je istakao da CIA može da pruži pomoć onima koji vide bolju budućnost Rusije, "ako rade za nas". Ove reakcije i poruke jasno ukazuju na ciljeve i strategiju CIA u pokušaju regrutacije ruskih agenata.

(TASS)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading