NOVI RATNI PLAN VIŠE NE PODRAZUMEVA VRAĆANJE TERITORIJA: Vašington post otkrio šta sadrži američki dokument o ratu u Ukrajini

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

27.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajdenova administracija radi na dugoročnoj strategiji za podršku Kijevu, ali je ona defanzivna.

NOVI RATNI PLAN VIŠE NE PODRAZUMEVA VRAĆANJE TERITORIJA: Vašington post otkrio šta sadrži američki dokument o ratu u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Novi američki ratni planovi za Ukrajinu više ne predviđaju vraćanje izgubljene teritorije, piše Vašington post.

Bajdenova administracija, kako tvrdi jedan od najuglednijih medija u SAD, radi na dugoročnoj strategiji za podršku Kijevu uprkos zastoju u finansiranju u Kongresu. Ali ti planovi ne predviđaju značajnije dobitke Ukrajine u odnosu na Rusiju tokom 2024.

Vašington post se za svoje tvrdnje poziva na visoke zvaničnike u administraciji. Evo šta piše list...

I dalje očajna zbog prošlogodišnje neuspešne kontraofanzive u Ukrajini, Bajdenova administracija sastavlja novu strategiju koja će umanjiti naglasak na osvajanju teritorije i umesto toga se fokusirati na pomoći Ukrajini da se odbrani od novih ruskih napredovanja dok se kreće ka dugoročnom cilju jačanja Ukrajine.

Samo da odbrane gradove

Čak i oni koji veruju da bi Ukrajina na kraju mogla da uzvrati Rusiji priznaju da će 2024. biti mršava i opasna.

- Najverovatnije neće biti velikih teritorijalnih dobitaka. Jedina strategija je da, koliko god možete, Ukrajini pomognete da brani sopstvene gradove - rekao je letonski predsednik Edgars Rinkevičs.

ODRŽIVIJI PUT

Plan koji se pojavio je oštra promena u odnosu na prošlu godinu, kada su američke i savezničke snage požurile s obukom i slanjem sofisticirane opreme u Kijev u nadi da bi to moglo brzo da potisne ruske snage koje su okupirale istočnu i južnu Ukrajinu. Taj napor je propao, uglavnom na ruskim jako utvrđenim minskim poljima i rovovima na liniji fronta.

- Prilično je jasno da će im biti teško da pokušaju da izvrše istu vrstu velikog pritiska na svim frontovima kao što su pokušali da urade prošle godine - rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Ideja je sada da se Ukrajina postavi tako da zadrži svoju poziciju na bojnom polju, ali da do kraja 2024. njena vojska bude snažnija i da njen dalji put bude održiviji.

Kako se navodi, planiranje ofanzivnih akcija obeležile su pogrešne procene, ali je nejasno ko za njih snosi odgovornost.

U dokumentu se navodi da Vašington računa na pomoć drugih država, ali i konstatuje da uspeh strategije gotovo u potpunosti zavisi od Sjedinjenih Država, daleko najvećeg ukrajinskog donatora novca i opreme i koordinatora multilateralnih napora. Na proleće, administracija se nada da će objaviti svoju desetogodišnju obavezu, koju sada sastavlja Stejt department, uz blagoslov Bele kuće, sve pod pretpostavkom da zahtev predsednika Džozefa Bajdena za 61 milijardu dolara za dodatno finansiranje Ukrajine odobri neposlušni Kongres.

Klimavo tlo na kojem trenutno počiva ta pretpostavka (čini se da republikanci u Predstavničkom domu sve jače insistiraju na odbijanju slanja novca) zabrinulo je i zapadne saveznike i samu Ukrajinu.

- Definitivno su liderstvo i angažovanje SAD na duži rok, ali i u ovoj veoma važnoj fazi, najvažniji - rekao je visoki evropski zvaničnik i dodao:

- Dopuna je neophodna da bi se nastavilo. Ne samo na terenu već i kao pokazivanje zapadne odlučnosti. Putin mora da shvati da neće pobediti.

Ne bismo preživeli bez podrške SAD, to je prava činjenica, konstatovao je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u televizijskom intervjuu prošle nedelje.

Evo čemu se nadaju na bojnom polju: Manje artiljerije, više dronova i diverzija


Umesto masivnih artiljerijskih duela, koji su dominirali velikim delom borbi u drugoj polovini 2022. i većem delu 2023, nada Zapada za 2024. jeste da će Ukrajina izbeći gubitak više teritorije od jedne petine zemlje koju sada okupira Rusija. Pored toga, zapadne vlade žele da se Kijev koncentriše na taktiku u kojoj su njegove snage nedavno imale veći uspeh: vatra na većim udaljenostima, uključujući i francuske krstareće rakete koje su obećane za isporuku u narednih nekoliko meseci, vezivanje ruske Crnomorske flote da bude okupirana zaštitom pomorskog tranzita iz ukrajinskih luka; vezivanje ruskih snaga na Krimu raketnim udarima i sabotažama specijalnih operacija, kao i masovna upotreba dronova.

FAKTOR TRAMP

Republika

Foto: Tanug/AP

Donald Tramp

Prema rečima američkih zvaničnika, američki dokument će garantovati podršku kratkoročnim vojnim operacijama, kao i izgraditi buduću ukrajinsku vojnu silu koja može da odvrati rusku agresiju. Uključiće konkretna obećanja i programe za pomoć u zaštiti, rekonstituisanju i proširenju ukrajinske industrijske i izvozne baze i pomoći zemlji u političkim reformama potrebnim za punu integraciju u zapadne institucije.

Nije slučajno, rekao je jedan američki zvaničnik, da postoji nada da će dugoročno obećanje - opet uz pretpostavku prihvatanja Kongresa - takođe pomoći i da bivši predsednik Donald Tramp ne zasedne opet u Belu kuću.

Zelenski jedno priča javno, a sasvim drugo u četiri oka

Zelenski u javnim obraćanjima insistira na tome da Ukrajina ostane u ofanzivi. Planovi za 2024. nisu samo odbrana, rekao je on u nedavnom video-obraćanju. Ali američki kreatori politike koji su se nedavno sastali s njim u četiri oka kažu da Zelenski iznosi sumnje u to da tako ambiciozan plan zaista može i da bude realizovan.
- Pitaju nas šta je naš plan, ali moramo prvo da znamo i razumemo koje resurse ćemo imati - opisao je ukrajinski poslanik Roman Kostenko i dodao:
- U ovom trenutku sve ukazuje na to da ćemo imati manje nego prošle godine, kada smo pokušali da napravimo kontraofanzivu i nije išlo. Ako budemo imali još manje, onda je jasno kakav će biti plan. To će biti odbrana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading