UZBUNA NA NEMAČKOM NEBU IZNAD BALTIKA: Opažen ruski avion IL-20M, hitno reagovala LUFTVAFE!

Autor:

Svet

30.01.2024

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačko vazduhoplovstvo je u utorak saopštilo da je otkrilo i privremeno ispratilo ruski vojni avion Il-20M u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini baltičkog ostrva Rigen.

UZBUNA NA NEMAČKOM NEBU IZNAD BALTIKA: Opažen ruski avion IL-20M, hitno reagovala LUFTVAFE!

Foto: shutterstock

Prema izjavi Luftvafe na društvenoj mreži X, snage za neposrednu reakciju 71. taktičke eskadrile su bile upozorene iz Lagea i uspele su otkriti ruski vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini ostrva Rigen.

Avion je nakratko ispraćen pre nego što se vratio na istok.

 

 

Nemačko vazduhoplovstvo tvrdi da je pratilo Il-20M čiji je signal transpondera navodno bio isključen, ali dalji detalji nisu navedeni.

Il-20M avioni, četvoromotorni avioni koji se koriste za osmatranje, često su primećivani iznad evropskih voda tokom Hladnog rata. Njihovo prisustvo u međunarodnom vazdušnom prostoru izazvalo je pažnju i brzu reakciju Nemačkog vazduhoplovstva, naglašavajući važnost održavanja bezbednosti i nadzora u regionu, prenosi RIA Novosti.

Ovaj incident podseća na tenzije iz prošlosti i ukazuje na potrebu za pažljivim praćenjem situacije kako bi se očuvala stabilnost u vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Podsetimo, slični ekscesi su se već događali na nebu iznad Baltičkog mora.

U aprilu prošle godine su Vazduhoplovne snage Nemačke vojske saopštile su da su zajedno sa britanskim snagama u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora presrele tri ruska aviona, koja su letela bez signala transpondera.

- Nemačke i britanske snage identifikovale su dva ruska borbena aviona "suhoj su-27" i jedan avion "iljušin Il-20" - saopštio je tada Luftvafe na Tviteru.

 

 

Dejli mejl navodi da Nemačka, kao članica NATO, učestvuje u nadgledanju vazdušnog prostora iznad baltičkih država.

Nemačka je početkom aprila 2023. godine predala dužnost za obavljanje tih NATO misija Velikoj Britaniji, ali očigledno i dalje i sama učestvuje u njima.

Saveznici iz NATO zajednički su učestvovali u ovim misijama pošto Litvanija, Letonija i Estonija nemaju sopstvene borbene avione.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading