PUSTI SNOVI ILI BLISKA BUDUĆNOST?! Zapad u strahu od Rusije i Kine: Britanija pravi supersonični avion šeste generacije, i ove dve zemlje rade na projektu!

Autor:

Svet

15.12.2023

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japan, Velika Britanija i Italija su prošle godine sklopile ugovor sa namerom da udruže ranije pojedinačne planove, kako bi se realizovao novi model borbenog aviona do 2035. godine.

PUSTI SNOVI ILI BLISKA BUDUĆNOST?! Zapad u strahu od Rusije i Kine: Britanija pravi supersonični avion šeste generacije, i ove dve zemlje rade na projektu!

Foto: twitter/printscreen/@grantshapps

Ministri odbrane Japana, Velike Britanije i Italije su juče potpisali sporazum o osnivanju zajedničke organizacije za razvoj novog višenamenskog borbenog aviona.

Ove tri zemlje su prethodne godine sklopile dogovor da spoje ranije pojedinačne planove, kako bi bio stvoren novi model borbenog aviona do 2035. godine.

Britanski avion šeste generacije

U Globalni vazduhoplovni borbeni program (Global Combat Air Programme - GCAP) na taj način će se “utopiti” razvojni projekti britanskog aviona šeste generacije Tempest i japanskog Mitsubishi F-X.

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je na zajedničkoj konferenciji sa svojim kolegama Grantom Šapsom i Gvidom Krosetom, da je zajednički razvoj ovakvog borbenog aviona ‘‘neophodan za obezbeđivanje nadmoći u vazduhu i omogućivanje efikasnog odvraćanja’’ potencijalnog neprijatelja u trenutku kada se Japan suočava sa povećanim pretnjama.

 

 

Kihara je istakao da je zajednički program “istorijski” i da omogućava smanjenje finansijskog i tehnološkog rizika.

Grent Šaps, britanski ministar odbrane i poslanik, dodaje da će GCAP “pratiti milijarde investicija i hiljade novih poslova u Velikoj Britaniji”, kao i da će u “rukama RAF (Royal Air Force) novi supersonični borbeni stelt avion šeste generacije dati stratešku prednost Ujedinjenom Kraljevstvu da se suprotstavi i pobedi svoje neprijatelje”.

Prema planu, Međunarodna vladina organizacija, kako nosi ime zajedničkog tela, upravljaće zajedničkim preduzećem u privatnom sektoru i ono će uključivati japanski Mitsubishi Heavy Industries, Ltd., britanski British Aerospace Systems PLC i italijanski Leonardo, koji će nadgledati razvoj aviona.

 

 

Prvo učešće Japana

Kako se dalje navodi ovo je prvi put da Japan učestvuje u multinacionalnoj organizaciji za razvoj vojne opreme, navodi AP i ukazuje da Tokio, da bi se suprotstavio onome što je opisano kao “rastuće pretnje Kine, Severne Koreje i Rusije”, proširuje svoja odbrambena partnerstva sa zemljama Evrope, jugoistočne Azije i Indo-Pacifika, uključujući Australiju i Filipine.

BAe Systems je saopštio da trenutno oko 9.000 ljudi radi na projektu širom sveta. GCAP je jedan od nekoliko programa borbenih aviona šeste generacije. Na projektu Future Combat Aircraft Sistem (FCAS) rade Francuska, Nemačka i Španija, Belgija “planira” da se priključi, kao i možda Švedska, piše Breaking Defence.

Međunarodna kooperacija nije novost u vazduhoplovnoj industriji, šta više mnogi veoma uspešni projekti rezulat su zajedničkih napora dve ili više država. Čuveni supersonični Concorde zajednički je francusko-engleski projekat, jer su obe nacije uspele da pređu preko nacionalnog ponosa i istorijskog rivalstva i sebi priznale da ekonomski i tehnološki ne mogu same da naprave toliki korak, piše Telegraf. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading