REVOLUCIONARNO ILI ZASTRAŠUJUĆE? Amerikanac dobio srce GENETSKI MODIFIKOVANE SVINJE!

Autor:

Svet

23.09.2023

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medicinski centar Univerziteta Merilend objavio je da je nedavno izveo drugu istorijsku operaciju presađivanja svinjskog srca čoveku.

REVOLUCIONARNO ILI ZASTRAŠUJUĆE? Amerikanac dobio srce GENETSKI MODIFIKOVANE SVINJE!

Foto: Tanjug/AP

Ova revolucionarna operacija izvedena je 20. septembra 2023. godine od strane istog tima za transplantaciju koji je prvu eksperimentalnu operaciju ovog tipa sproveo 2022. godine.

Primalac srca je 58-godišnji Lorens Fauset, koji je bolovao od srčane bolesti u završnoj fazi, kao i od periferne vaskularne bolesti i komplikacija sa unutrašnjim krvarenjem. Ovo ga je učinilo nepodobnim za tradicionalnu transplantaciju srca. Nakon pojave simptoma srčane insuficijencije, Fauset je primljen u Medicinski centar Univerziteta Merilend 14. septembra.

Odlučujući se za eksperimentalnu operaciju ksenotransplantacije, Fauset je imao podršku programa "saosećajne upotrebe" američke Uprave za hranu i lekove. Za ovu operaciju korišćeno je svinjsko srce koje potiče od genetski modifikovane svinje iz kompanije Revivcor, podružnice United Therapeutics Corporation. Ova svinja je imala genetske modifikacije kako bi se izbegle reakcije ljudskog imunološkog sistema na alfa gal šećer u njenim krvnim ćelijama. Dodatno, svinjski geni su modifikovani kako bi se kontrolisao rast srca, a šest ljudskih gena je dodato u genom svinje kako bi se povećalo prihvatanje od strane ljudskog imunog sistema.

 

Da bi se sprečilo odbacivanje srca, lekari primenjuju eksperimentalni tretman antitelima i pažljivo prate Fauseta zbog bilo kakvih znakova odbacivanja ili razvoja virusa povezanih sa svinjama. Donor svinja je takođe pažljivo pregledana na prisustvo virusa ili patogena.

 

Fauset je u potpunosti pristao na eksperimentalni tretman i prošao je psihijatrijsku procenu, kao i razgovor sa medicinskim etičarem. Trenutno ne postoje klinička ispitivanja koja koriste svinjske organe za transplantaciju kod živih ljudi. Prethodna eksperimentalna operacija ove vrste izvedena je na drugom pacijentu 2022. godine, ali je pacijent nažalost preminuo nakon operacije.

Ova istorijska operacija otvara nova vrata u medicini i pruža nadu pacijentima koji su u očajnoj potrebi za organima za transplantaciju. Prema podacima, veliki broj ljudi čeka na transplantaciju organa, uključujući i srce, što naglašava značaj ovakvih inovacija u medicini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading