ISPOVEST MAJKE KOJOJ SU REKLI DA MALOJ NELI NE RADI SRCE! ''Dala sam sve od sebe da je dobijemo, daću i da OSTANE sa nama''

Autor:

Svet

21.09.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nela je rođena u terminu, no na neonatologiji je provela dve nedelje jer je imala žuticu, a dobila je i ešerihiju koli, te je zbog čega došlo do problema s bubrezima.

ISPOVEST MAJKE KOJOJ SU REKLI DA MALOJ NELI NE RADI SRCE! ''Dala sam sve od sebe da je dobijemo, daću i da OSTANE sa nama''

Foto: unsplesh.com

bolesna devojčica

Nakon pet i po godina pokušaja, razočaranja, tvrdnji lekara da uz svoju dijagnozu nikada neće postati majka, Anamari Živko na svet je 25. maja donela Nelu.

Predivna devojčica postala je centar sveta svojih roditelja koji su je tako dugo želeli. Zaboravili su svu tugu koju su prolazili, od teške endometrioze koja Anamari nije davala nikakve šanse za trudnoćom, od četiri bezuspešne vantelesne oplodnje i dizanja ruku lekara od njenog slučaja.

Anamari je jedva našla lekara kojeg je gotovo na kolenima molila da joj daju šansu, još jednu, petu, za taj zadnji postupak, a upravo on je doneo Nelu, prenosi Jutarnji.hr.

Danas,ni četiri meseca kasnije tuga se vratila, devojčica se doslovno bori za život u KBC Zagreb. Njeno srce radi svega 20 posto, diše uz pomoć respiratora, i ima pomoć za rad srca.

- Dala sam sve od sebe da je dobijemo, daću sve od sebe da i ostane s nama - kaže mlada majka Anamari.

Suza, kaže, više nema. Poslednjih dana ih je sve potrošila...

- Sve je moglo biti drugačije, samo da su me poslušali - govori.

Prvi simptomi

Nela je rođena u terminu, no na neonatologiji je provela dve nedelje jer je imala žuticu, a dobila je i ešerihiju koli, te je zbog čega došlo do problema s bubrezima.

- Nakon toga je kao zdravo dete otpuštena iz bolnice u Virovitici, a i pedijatar nam je tamo. Prvih mesec dana sve je bilo u najboljem redu, jela je,napredovala, dobivala na težini, mokrila - priča Anamari.

No, tada je na svojoj bebici počela primećivati da joj otiču kapci, da sve manje jede i da uopšte ne mokri noću.

Foto: shutterstock

Beba

O svemu je obaveštavala svog pedijatra.

- Odradili smo više puta vađenje krvi, uzimali urin zbog bakterije i to je bilo ok, sterilno. Uporno sam govorila da dete ne jede, ali nije me slušala - ogorčena je majka.

- Rekla sam i da Nela teže diše. Sve je ignorisala - kaže.

Na kraju je, kaže, rekla da je odvedu u Viroviticu u bolnicu jer je po njoj sve u redu.

- Tamo smo sve ponavljali, nalaze krvi, ešerihija, prvoj je bilo da ima pa da nema, uvođenje antibiotika...stotine nalaza, u bolnici smo proveli četiri dana i tamo niko nije reagovao na oteknuća kapaka. Bili smo u bolnici a niko je nije gledao. Na kraju zbog urednih nalaza opuštena je kući, a u otpusnom listu stoji da nema edema kapaka - prepričava majka.

‘Nije dobro‘

I u bolnici su tvrdili da beba napreduje, da je dobila na kilaži, ali Anamari to nije smirilo. Ipak je ona 24 sata provodila s detetom i tvrdila da nešto nije u redu. Beba jednostavno nije dobro.

Opet se vratila pedijatru koja je rekla da prestane voditi dete po doktorima jer da će još pokupiti negde po bolnicama.

 Kao papagaj sam ponavljala, ne jede, kapci otiču, stenje, stalno se budi i vrišti.

- Odbijala me dalje negde poslati. Rekla je da dođem u ponedeljak kod nje i da pred njom hranim dete da vidi kako ja to radim - govori.

Odlučili su se otići privatno u Helenu. I tamo su nalazi bili relativno dobri, savetovali su posetu gastroenterologu i fizijatru.

Doktorka u Poliklinici Helena, kaže Anamari, napravila je kompletnu obradu, a dok su bili tamo, devojčica se popiškila i i mokraća je bila smeđa. Beba je već počela teško disati i postala je plava oko usta.

- Rekla je da odmah idemo u Klaićevu i nazvala ih da obavesti da stižemo - priseća se najgorih trenutaka.

Kaže da je od prijema do jutra beba sve teže disala, tresla se, no da je sestra merila parametre, ali da nije htela zvati doktorku.

Nešto pre vizite, sestra iz druge smene, kaže, ušla je u sobu i rekla da dete teško diše. Anamari je rekla tako je bilo celu noć.

- Alarmirala je sve. U roku od minut bilo je 20 doktora u sobi. Rekli su da je beba životno ugrožena, da je jako loše. Još dok sam je držala snažno je plakala, ali onda je prestala disati - kaže.

‘Srce ne radi‘

Napravljen joj je RTG pluća i srca i tu je došlo do onoga što se moglo pre otkriti, srce ne radi!

Bilo je uvećano pet ili šest puta i radilo na 20 posto kapaciteta.

- Rekli su mi da mora hitno na Rebro, ali da je moraju stabilizovati. Kada su uspeli rekli su mi da se molim da preživi put - govori i dodaje da su rekli kako je bliže smrti nego životu.

I dalje je životno ugrožena, ali stabilno, a ono što majci daje nadu, je da se pomokrila.

- Rekli su mi da nema poboljšanja, ali nema niti pogoršanja i to je velika vest. Možda će se neko pitati zašto razgovaram s vama u ovoj situaciji. Ne želim da više iko zbog nemara proživi ovo što se meni dogodilo. Pedijatar i Virovitička bolnica su dovele do ovoga. Možda je moja Nela rođena sa slabijim srcem, pa da nismo znali, ali da smo pre dva meseca išli na lečenje, sada ne bi umirala od straha na svaki poziv i čekala hoće li mi toliko željeno dete preživeti - zaključuje.

Iz KBC-a Zagreb su nam potvrdili da je devojčica teško, ali u ovom trenu stabilno. Davanje bilo kakve prognoze je, kažu, nezahvalno. A je li se moglo zaključiti o čemu se radi, kažu simptomi na koje je majka govorila ukazuju na to.

Iz Klaićeve su opisali tok boravka u njihovoj bolnici. Mlado žensko dete je upućeno u Kliniku pod sumnjom na slabije napredovanje na telesnoj masi. Dete je došlo u pratnji majke u Kliniku u večernjim satima u ponedeljak, 18.9. Dete je s obzirom na simptome primljeno u Kliniku. U trenutku prijema je potpuno urednih vitalnih parametara, urednog kontakta i ne teže narušenog opšteg stanja.Do pogoršanja dolazi tokom jutra u utorak 19.9. nešto pre 8 h. Odmah su ordinirani nalazi. Dete je medikamentozno stabilizirano. Upućeno na RTG i UZV srca te je već u Klinici za dečje bolesti Zagreb postavljena dijagnoza teške srčane bolesti - navode i zaključuju da je nakon stabilizacije dete u pratnji intenzivistice Klinike prebačeno na daljnje lečenje u KBC Zagreb u 12.40h.

Naglo pogoršanje

direktor Klaićeve, Goran Roić kaže da veruje kako su svi lekari koji su pogledali dete pre dolaska u Kliniku za dečje bolesti Zagreb, pregledali dete i utvrdili da ono u tom vremenu nije imalo nikakvih kliničkih manifestacija ili tegoba koje bi u tom trenu ukazivale na srčani problem.

- Kod dolaska u Klaićevu zbog nenapredovanja i nedobivanja na telesnoj masi u toku hospitalizacije naglo se pogoršala situacija i dete je prebačeno u Jedinicu intenzivne nege. Napravljene su dodatne obrade kako bi se utvrdio problem i utvrđeno je da se radi o teškoj srčanoj mani - kaže dr. Roić. Na pitanje jesu li to trebali uočiti i lekari koji su pregledali dete pre dolaska u Klaićevu, a koje majka danas optužuje za teško stanje svog deteta.

- Nisu to videli jer je srce bilo kompenzirano, kako mi to kažemo. To znači da je normalno radilo i nije bilo manifestacija kardiološke bolesti. Međutim, srce je u jednom trenu dekompenziralo i onda je postala ta klinička slika manifesta zbog čega je napravljena dodatna i šira obrada kako bi se videlo što je u pozadini toga. Na žalost, povremeno se to dešava, ne možemo znati primarno što neko nosi u organizmu i dešavaju se situacije da uprkos normalnom kliničkom i laboratorijskom nalazu dolazi do iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, najčešće su u podlozi neke urođene greške i mane koje isprva ne vidimo i nemamo o njima saznanja - zaključio je Roić.

Na kraju Anamari Živko kaže kako je u ponedeljak dobila poziv od medicinske sestre iz pedijatrijske ordinacije koja ju je prozvala zašto nije došla hraniti dete pred pedijatrom.

- Zato što se bori za život - rekla joj je, na šta je sestra odmah dala doktorki telefon.

- Naravno, samo se krenula opravdavati, ali to mi je sad najmanja briga - zaključuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading