ČOVEK IZ SENKE: Njegov rad medijski nije propraćen, ali se savremeni fudbal bez ovog segmenta ne može zamisliti! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

28.02.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moderni fudbal se bez ovog segmenta ne može zamisliti.

ČOVEK IZ SENKE: Njegov rad medijski nije propraćen, ali se savremeni fudbal bez ovog segmenta ne može zamisliti! (FOTO GALERIJA)

Foto: Privatna arhiva/Vladimir Simić

Analitika je unela revoluciju u moderni fudbal, a svaki detalj u igri se pažljivo razmatra. Klubovi su svesni da je moguće koristiti podatke za donošenje boljih odluka i za kvalitetniji uvid u slabosti i snage svog i protivničkog tima.

 

Timove analitičara imaju najveće svetske ekipe, a razvoj tehnologije i prisustvo sve veće količine podataka i primena statističkih metoda i mašinskog učenja je neophodnost.

RFK Grafičar može da se pohvali da u timu ima mladog stručnjaka Vladimira Simića, koji se analitikom u klubu bavi od januara prošle godine.

- Moja zaduženja su koncipirana na bazi tehničko-taktičke pripreme tima. Bavim se analizom naše igre, ali i igre protivnika. Zadatak je da pratim i tumačim performanse tima kroz mnogobrojne statističke podatke i video materijale. Na osnovu izvedenih zaključaka, dobijene informacije isporučujem glavnom treneru stručnog štaba kako bi mu olakšao planiranje i donošenje odluka - kaže Simić.

Bilo je interesantno čuti kada se Vladimir Simić odlučio da se bavi fudbalskom analitikom i gde se usavršavao na tom polju?

- Još od malih nogu dok sam igrao fudbal uvek me je interesovala taktička priprema za utakmicu, odnosno šta treba da uradim da bih pobedio protivnika. Vremenom, formalno obrazovanje sam sticao na Fakultetu za Sport i Akademiji Fudbala gde sam se usko specijalizovao za trenera i menadžera u sportu. Tu sam imao prilike da steknem znanja iz predmeta koji su se bazirali na tehničkoj, taktičkoj, fizičkoj i psihološkoj pripremi sportista. Konstantno čitam tekstove i pratim rad ekipa iz regiona i sveta. Znanja i veštine sam stekao na inostranim kursevima o analitici i skautingu, učestvovanjem na seminarima.

 

Na kraju se popularni Simke osvrnuo i na atmosferu koja vlada u ekipi koja se sa punim pravom nada da u aktulenoj sezoni može stići i do istorijskog ostvarenja, plasmana u elitni rang srpskog klupskog fudbala:

- Atmosfera i odnos, kako sa igračima tako i sa svim strukturama kluba, su na visokom nivou. Nedavno smo imali čast i privilegiju da odradimo prvi trening na novom stadionu na Senjaku. Ovom prilikom bih pohvalio sve ljude u klubu koji na dnevnom nivou ulažu napore da nam obezbede sve neophodne uslove za rad. Prijatnim ambijentom nam dodatno daju motivaciju za rad što itekako utiče na pozitivnu atmosferu između igrača i stručnog štaba - zaključuje Simić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading