KADA, AKO NE SADA: Kompletan život posvetio je fudbalu, iza sebe ima zavidnu karijeru, ali jedno zna - najvažnije stvari tek dolaze! (FOTO GALERIJA, VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

27.12.2022

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima tek dvadesetsedam godina i karijeru na kojoj bi mu mnogi pozavideli...

KADA, AKO NE SADA: Kompletan život posvetio je fudbalu, iza sebe ima zavidnu karijeru, ali jedno zna - najvažnije stvari tek dolaze! (FOTO GALERIJA, VIDEO)

Foto: Privatna arhiva/Dušan Mladenović

Leskovačka GFK Dubočica nalazi se na istorisjkoj prekretnici. U "srpskom Mančesteru" niče velelepan sportski objekat koji neće biti samo ponos grada u leskovačkoj kotlini, poznatijoj kao srpsko petorečje, več i kompletne države Srbije, ali i regiona.

 

Svi u Leskovcu i okolini, nadaju se da će fudbalsko mezimče ovog mesta, upravo izgradnjom novog objekta dobiti onaj, toliko potrebni impuls koji će klub vinuti u sam vrh srpkog fudbala i po prvi put u istoriji ovog grada i kluba dovesto velikane našeg fudbala da u centru Jablaničkog okruga vode bitke sa superligaške bodove.

Naredne godine Dubočica proslavlja vek postojanja i biće to sjajna prilika da se upravo u toj istorijskoj godini načini i prvi korak nakon kojeg će se klub vinuti u visine.

Jedan od onih koji je godinama unazad svedok svih uzleta, ali i bolnih padova leskovačkog fudbala, jeste Dušan Mladenović. Popularni "Pići" prve fudbalske korake načinio je na stadionu u Ulici Kralja Petra. U nekoliko navrata napuštao je Leskovac, ali se njemu uvek vraćao, a danas je polivalentni fudbaler najboljeg sastava GFK Dubočice i trener u mlađim kategorijama ovog kluba.

Razgovor sa Dušanom započeli smo osvrtom na njegovu dosadašnju karijeru:

- Kada se osvrnem iza sebe, mogu reći da je moju dosadašnju karijeru pratilo dosta uspona i padova, ali sam oduvek znao da je fudbal moj život i da ću i onog trenutka kada okončam karijeru, ostati deo ove prelepe igre - započeo je Mladenović svoje izlaganja, a zatim nastavio:

- Prve fudbalske korake načinio sam ovde, u Dubočici. Prošao sam sve kategorije leskovačkog kluba, a mogu naglasiti da sam kao kapiten pionirske selekcije uspeo sa klubom da igram jedinstvenu Kvalitetnu ligu Srbije. Sa generacijom `95. uspeli smo da izborimo opstanak u ovom rangu takmičenja, ali je kasnije, kako to obično biva, usled finansijskih poteškoća kub morao da odustane od takmičenja u ovom rangu takmičenja. Nakon toga ja prelazim u kadetsku kategoriju, a zatim sledi i prvi odlazak iz Dubočice - u jednom dahu priseća se svojih početaka druženja sa "bubamarom" popularni "Pići.

 

Klupske boje jeste promenio, ali ne i grad:

- Prelazim u redove Sloge iz Leskovca sa čijom kadetskom ekipom takođe uspevam da stignem do Kvalitetne lige Srbije. U baražu smo bili bolji od Jedinstav iz Paraćina i ponovo u Leskovac doveli najbolje srpske klubeve. U tom momentu došlo je i do prekretnice u mojoj karijeri. Preskočio sam jednu starosnu kategoriju i direktno iz kadetskog sastava pralazim u redove tadašnjeg Moravac Oriona iz Mrštana koji se tada takmičio su srpskoligaškom karavanu. Sa 16 godina sam trenirao sa seniorima ovog kluba. Bio sam deo ekipe koja je izborila plasman u Prvu ligu Srbije, ali prvi problemi tada nastaju.

Objašnjenje sledi:

- Imao sam dvojnu registraciju za Moravac Orion, ali i sokobanjski Ozren. Jedno vreme sam proveo u dresu Ozrena tokom pripremnog perioda, ali sam se ipak odlučio da se vratim u Mrštane. Kao još uvek mlad igrač nisam imao mesta u ekipi koja se takmičila u prvoligaškom karavanu. Odigrao sam jedan meč u ovom rangu takmičenja, ali je jedino rešenje bio povratak u Sokobanju. Međutim, u tom momentu u Ozrenu su već formirali igrački roster, a s obzirom da sam već bio registrovan za dva kluba, po pravilima, prelazak u treći, nije bio moguć.

Dušan je tada razmišljao i da potpuno digne ruke od fudbalske priče:

- Upravo tako. Usled svega navedenog morao sam šest meseci da pauziram i razmišljao sam da dignem ruke od fudbala. Međutim, zahvaljujući porodici i pre svega očevoj upornosti, prevazišao sam teške trenutke i vratio se na teren u dresu Jedinstva Bošnjace, mesta nadomak Leskovca.

 

Uzlet u karijeri tek tada sledi:

- Nakon Jedinstva prelazim u redove filijale Jagodine koje je tada bila superligaš, ekipu Tabane. U ovoj ekipi pružao sam odlične partije, pa su me primetili i predstavnici makedonskog Sileksa iz Kratova. Emisari ovog kluba došli su da posmatraju jednog drugog igrača, ali sam im ja skrenuo pažnju i usledio je potpis na ugovor sa članom elitnog ranga makedonskog fudbala. Potpisao sam četvorogodišnji ugovor sa Sileksom, ali samo nakon jedne sezone došlo je do promene trenera i kako to obično biva on je doveo "svoje" igrače i za mene mesta nije bilo. Moram naglasiti da ni tada, kao ni kroz kompletnu karijeru nisam imao menadžera, pa j možda i to uticalo da se ovakve stvari događaju, jer u pojedinim trenucima nisam imao nikoga ko bi me posavetovao, ali bez obzira na sve ponosan sam na sebe, jer sve što sam postigao u fudbalu, učinio sam zahvaljujući svom znanju i svojim partijama na terenu.

Sledi povratak u Srbiju, pa zatim i novo internacionalno iskustvo:

- Vratio sam se u Dinamo iz Vranja iz kojeg odlazim u paraćinsko Jedinstvo, da bih nakon toga otišao put Austrije gde sam nosio dres FavAC-a člana četvrte lige gde sam uz igranje fudbala i radio. Nakon epizode u Austriji sledi povratak u GFK Jagodinu u kojoj sam proveo godinu dana, a zatim se vraćam u svoju Dubočicu sa kojom sam pod rukovodećom palicom direktora Dejana Savića igrao i u Prvoj ligi Srbiji - završava svoje izlaganje o dosadašnjoj igračkoj karijeri Dušan Mladenović.

Neizostavna tema svakako je i izgradnja novog sportskog objekta koji će uskoro u punom svetlu zasijati nad Leskovcem:

- Zaista će Leskovac dobiti sportski objekat koji će biti ponos ovog dela Srbije. Svakodnevno smo prisutni na terenu sa veštačkom travom na kojem treniraju sve kategorije Dubočice i imamo priliku da pratimo kako se radovi odvijaju. Sve je zaista na svetskom nivou i očekuje se da ćemo već ovog proleća zaigrati na novom objektu. Bilo bi sjajno kada bi veliki derbi Srpske lige Istok protiv Radničkog iz Pirota koji se igra u okviru 23. kola, odigrali na novom stadionu i da možda baš u direktnom duelu odlučimo o putniku u viši rang takmičenja. Moram istaći da smo svi u klubu oduševljeni uslovima koje ćemo imati. Istovremeno smo svesni da imamo najbolju ekipu u ovom rangu takmičenja i među nama provejava samo jedna rečenica: "Kada, ako ne sada". Ako ovu priliku ispustimo, najbolje je da se svi spakujemo i odemo iz Dubočice.

 

 

Bilo je zanimljivo čuti i kakva je aktualna situacija u klubu:

- Bež lažne skromnosti naša želja je da se plasiramo u Super ligu Srbije. Danas je u Dubočici sve potpuno drugačije. I ranije je klub uspevao da se domogne višeg ranga takmičenja, ali su po pravilu finansije uvek bile veliki problem. Danas toga nema. Dubočica je u finansijskom smislu stabilan klub. Sve što se dogovori, sve se ispoštuje, a to je prvi preduslov da se ostvare željeni rezultati na fudbalskom terenu.

Kao što je već rečemo, Mladenović uz nastupe za najbolju ekipu leskovačkog kluba, zajedno sa svojim saigračima radi i kao trener mlađih kategorija:

- Rad sa decom je nešto pto me makeimalno ispunjava. Fudbal je moj život i već sada znam da ću celokupan život posvetiti ovoj igri. U mlađim kategorijama Dubočice imamo zaista nekolicinu velikih talenata. Deca, kao deca, svi oni već sanjaju o Zvezdi, ili Partizanu, ali ja bih bio zadovoljan da od svih njih barem jedan napravi fudbalsku karijeru.

Mladenović ističe i jednu činjenicu oko koje bi u Leskovcu možda morali i da razmisle:

- Na našem terenu sa veštačkom travom svoje treninge održava i nekolicina privtnih fudbalskih škola. Leskovac nij veliki grad i mislim da se time kvalitet mlađih kategorija razvodnjava. Svakako, nemam ništa protiv postojanja fudbalkih škola, ali kada bi sva ta deca bila u sistemu jednog kluba, siguran sam da bi Leskovac u svim starosnim kategorijama imao predstavnika u jedinstvenoj Kvalitetnoj ligi Srbije.

Za kraj, pitali smo Dušana i o njegovim budućim planovima:

- Već sam rekao da sam kompletan život posvetio fudbalu i u njemu ću sigurno ostati. Svaki trenutak dana vezan je za fudbal, bez obzira da li sam kao igrač na terenu, ili trener mlađih kategorija, ali i slobodno vreme mi je posvećeno pričama o ovog igri. Želja mi je da u narednom periodu sa Dubočicom ostvarimo istorijski rezultat i da prvi put uvedemo klub u elitu, a uz to ću raditi na sebi i želja mi je da za početak stignem do trenerske "B licence" kako bi i trenerski poziv podigao na viši nivo - zaključio je Dušan Mladenović

Verujemo da će "Pići" ostvariti sve svoje fudbalske ambicije. On tek sada ulazi u godine kada na fudbalskom terenu može pružiti najviše, a uz navedeni entuzijazam i plasman u Super ligu Srbije nije nemoguć. A tada..., ovom fudbalskom entuzijasti možemo poželeti i da sa svojom Dubočicom izađe na međunarodnu scenu i da krunu igračke karijere dosegne u barem UEFA Ligi konferencija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading