SVET ĆE DA GORI, VAŠINGTON KREĆE U NAPAD: Pala je odluka, hitno se oglasio Bajden - zna se kada može da krene ODMAZDA zbog napada u Jordanu!

Autor:

Svet

30.01.2024

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden je danas otkrio plan odgovora na nedavni napad dronom u Jordanu, u kojem su poginula tri američka vojnika.

SVET ĆE DA GORI, VAŠINGTON KREĆE U NAPAD: Pala je odluka, hitno se oglasio Bajden - zna se kada može da krene ODMAZDA zbog napada u Jordanu!

Foto: Tanjug/AP

I dok se suočava sa teškom odlukom o tome kako odgovoriti, Bajden ističe da SAD ne žele da se uvuku u veći rat.

Bajden je izjavio da je Iran odgovoran za obezbeđivanje oružja militantima koji stoje iza napada. Bela kuća, s obzirom na ozbiljnost situacije, razmatra opciju pokretanja napada na više iranskih vojnih sredstava u Persijskom zalivu.

Izveštaji medija ukazuju na to da su predsedniku Bajdenu predstavljene različite opcije u vezi sa odmazdom, koja bi mogla biti izvedena u narednim danima.

Na pitanje novinara kako je siguran da je Iran direktno odgovoran za napad dronom, Bajden je odgovorio: "Iran isporučuje oružje." Ipak, izbegao je precizan odgovor na pitanje da li smatra da je Teheran direktno umešan, s obzirom na to da su SAD pripisale odgovornost proksi grupama.

- Imaćemo te razgovore - dodao je Bajden.

Na pitanje novinara da li je doneo konačnu odluku o tome kako će SAD reagovati, Bajden je jednostavno odgovorio: "Da."

Ova izjava dolazi dan nakon što se sastao sa svojim bezbednosnim timom u situacionoj sobi Bela kuće.

Dok nacija i dalje oplakuje gubitak tri američka vojnika u napadu dronom u Jordanu, Bajden se suočava s pritiscima republikanaca da izvrši direktni napad na Iran, dok istovremeno nastoji izbeći vojnu eskalaciju, piše Dejli Mejl.

Tenzije na Bliskom istoku i dalje rastu, ostavljajući svet u iščekivanju daljeg razvoja situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading