STRAVIČAN MASAKR NA PRAŠKOM UNIVERZITETU: Masovna pucnjava odnela 15 života, Lenka jedna od žrtava krvavog pira! (FOTO)

Autor:

Svet

22.12.2023

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užas i tuga zavladali su Filozofskim fakultetom Karlovog univerziteta u Pragu nakon što se u četvrtak popodne dogodio nezapamćeni masakr u kojem je 15 osoba, uključujući napadača, izgubilo živote, dok je 24 osobe povređeno.

STRAVIČAN MASAKR NA PRAŠKOM UNIVERZITETU: Masovna pucnjava odnela 15 života, Lenka jedna od žrtava krvavog pira! (FOTO)

Foto: AP Photo/Petr David Josek

AP Photo/Petr David Josek

Policija, koja trenutno radi na identifikaciji žrtava, potvrdila je da je među stradalima i Lenka Hlavkova, direktorka Instituta za muziku na Filozofskom fakultetu. Institut je na društvenim mrežama izdao zvanično saopštenje izražavajući duboko žaljenje povodom gubitka koleginice.

 

 

- Sa dubokim žaljenjem saopštavamo da je jučerašnja vest, nažalost, potvrđena. Na osnovu proverenih informacija porodice i uz njihovu dozvolu, saopštavamo da naša koleginica i direktorka Instituta za muziku FF UK Lenka Hlavkova, nije preživela jučerašnji napad. Izražavamo najdublje saučešće, pre svega porodici - stajalo je u saopštenju Instituta.

I pucač David preminuo

Policija je do sada identifikovala 13 od ukupno 14 žrtava, a traje napor da se pruži što više informacija o tragediji. U pucnjavi, koja je šokirala zajednicu, povređene su 24 osobe, među kojima su i troje stranaca - jedna osoba iz Holandije i dve iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dodatni tragičan obrt dogodio se kada je policija pronašla oca osumnjičenog za pucnjavu, koji je ranije nestao, mrtvog. Češka policija i dalje sprovodi istragu kako bi razjasnila okolnosti ovog strašnog masakra.

Najmanje 15 osoba izgubilo je život, a 25 je povređeno u pucnjavi koja se dogodila u četvrtak popodne na Filozofskom fakultetu u Pragu. Napadač, David Kozak (24), takođe je preminuo.

Stanje povređenih je stabilno

Policija je do sada otkrila identitet 11 od 14 žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i saopštila da je napadač, 24-godišnji student David Kozak legalno posedovao vatreno oružje i bio inspirisan sličnim događajima u inostranstvu.

Stanje povređenih je stabilno, kako je saopšteno putem češke televizije, pozivajući se na informacije iz praške bolnice. Povređeni su zadobili prostrelne rane glave, grudi ili udova, a neki su podvrgnuti hirurškim intervencijama.

Osim toga, češki MUP navodi da su stručne ekipe tokom cele noći radile u zgradi Filozofskog fakulteta na Trgu Jana Palaha, te da i dalje radi na utvrđivanju identiteta preostalih žrtava, objavila je novinska agencija ČTK.

U okviru mera predostrožnosti na ulicama će biti i policajci sa dugim cevima, navela je policija.

Prema navodima policije, ubica David Kozak bio je inspirisan sličnim slučajem u inostranstvu, a pucnjava je očigledno bila delo usamljenog naoružanog napadača.

Policija sumnja da je on možda odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama krajem prošle nedelje.

Češka vlada je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading