DA LI ĆE DOĆI DO RATA KRSTA I POLUMESECA? Erdogan poziva na reformu UN i pobedu dobra nad zlom!

Autor:

Svet

12.11.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je snažnu nadu da sukob između Izraela i Palestine neće eskalirati u sukob između krsta i polumeseca.

DA LI ĆE DOĆI DO RATA KRSTA I POLUMESECA? Erdogan poziva na reformu UN i pobedu dobra nad zlom!

Foto: Profimedia

Erdogan je, po povratku sa samita Organizacije islamske saradnje u Saudijskoj Arabiji, naglasio da trenutni sukob predstavlja borbu između dobra i zla, istine i laži, tlačitelja i potlačenih. On se nada da će na kraju pobediti dobro, odnosno istina, te da će Palestinci i svi potlačeni izaći kao pobednici.

- Ovaj rat se neće pretvoriti u rat između krsta i polumeseca. Jer ovaj rat je postao rat između dobra i zla, laži i istine, tlačitelja i potlačenih. Nadam se da će na kraju pobediti dobro, da će pobediti oni koji stoje na strani istine, odnosno Palestinci i svi potlačeni - rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao rani prekid vatre kao osnovu za rešavanje krize u Gazi. Obezbeđivanje prekida vatre je od vitalnog značaja, a Turska je spremna da aktivno učestvuje u solidarnosti zemalja regiona kako bi pomogle u lečenju rana palestinske braće. On je naglasio da će biti potrebno mnogo truda, od obnove infrastrukture do obnavljanja života u razorenim naseljima.

Turski predsednik je takođe pozvao na reformu struktura Ujedinjenih nacija, izjavivši da su UN i druge međunarodne organizacije postale nefunkcionalne. Erdogan smatra da je neophodno promeniti stalno članstvo i sistem veta u UN kako bi se osigurala pravednija globalna ravnoteža. On je posebno naglasio da Gaza pripada palestinskom narodu, a nekoliko zemalja sa pravom veta ne sme odlučivati o budućnosti sveta i životima ljudi.

Erdogan je takođe izrazio nameru da pokrene telefonsku diplomatiju između Izraela i Palestine nakon samita u Rijadu. On tvrdi da Hamas nije teroristička organizacija, već grupa ljudi koja se bori za zaštitu svoje zemlje i domovine. Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne mere protiv masakra, dok istovremeno kritikuje nefunkcionalnost Saveta bezbednosti UN-a.

Na kraju, Erdogan ističe da je Turska ključna zemlja za rešavanje kriza i problema u regionu, nudeći najprimenljivije predloge za rešavanje trenutnih izazova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading