TEŠKO NAMA! KREĆE MILITARIZACIJA SVEMIRA?! Užasne vesti iz Pentagona - nad našim glavama vodiće se brutalan rat?!

Autor:

Svet

20.09.2023

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon je planirao povećanje budžeta za svemirske operacije u 2024. fiskalnoj godini za 13%, dostigavši iznos od 33,3 milijarde dolara.

TEŠKO NAMA! KREĆE MILITARIZACIJA SVEMIRA?! Užasne vesti iz Pentagona - nad našim glavama vodiće se brutalan rat?!

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju Vašington Times-a, Pentagon planira razvijanje i raspoređivanje novog oružja u svemiru kako bi se suočio s potencijalnim pretnjama od ruskih i kineskih svemirskih snaga. Ovaj izveštaj ukazuje na zaostajanje američke vojske u oblasti svemirskog naoružanja u odnosu na Rusiju i Kinu.

Jedino poznato oružje u okviru novih američkih svemirskih snaga trenutno je elektronski ometač, koji može da ometa prenos signala između zemaljskih stanica i satelita. Ostale vrste svemirskog oružja koje se razvijaju ostaju tajne pod strogom tajnošću.

- Pentagonu je potrebna zajednička vojna svemirska sposobnost da zaštiti sopstvene snage, kao i saveznike i partnere od neprijateljske upotrebe svemira - navodi se u publikaciji iz izveštaja Pentagona

Pentagon je planirao povećanje budžeta za svemirske operacije u 2024. fiskalnoj godini za 13%, dostigavši iznos od 33,3 milijarde dolara. Nova strategija takođe ističe važnost elektronskog ratovanja i zaštite u sajber prostoru.

Ovi potezi dolaze usled rastuće zabrinutosti zbog moguće trke u naoružanju u svemiru i povećanja rizika od vojnog sukoba u kosmosu. SAD, Rusija i Kina smatraju se glavnim akterima u ovom globalnom rivalstvu, dok neke druge zemlje pozivaju na sprečavanje militarizacije svemira.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading