AZERBEJŽAN NASTAVLJA "ANTITERORISTIČKU OPERACIJU": Alijev poručio da će kraj biti kad neprijatelj položi oružje, iz Stepankerta stigao odgovor: BRANIĆEMO SE!

Autor:

Svet

20.09.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je izvestilo da uspešno nastavlja svoju antiterorističku operaciju u Nagorno-Karabahu. Predsednik zemlje, Ilham Alijev, istakao je da će operacija biti obustavljena nakon što jermenske snage polože svoje oružje.

AZERBEJŽAN NASTAVLJA "ANTITERORISTIČKU OPERACIJU": Alijev poručio da će kraj biti kad neprijatelj položi oružje, iz Stepankerta stigao odgovor: BRANIĆEMO SE!

Foto: Google Maps, Shutterstock

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo da su neutralisani borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije. Takođe, vojni resor je demantovao tvrdnje koje su se pojavile na jermenskim društvenim mrežama da se tokom operacije koriste udarni dronovi.

Predsednik Alijev je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom naglasio da će Azerbejdžan obustaviti operaciju ako jermenski vojnici predaju svoje oružje. On je objasnio da je Azerbejdžan bio prisiljen da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera kako bi sprečio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu. Alijev je istakao da su mete operacije vojni ciljevi, a ne civilno stanovništvo ili infrastrukturni objekti.

Državni sekretar Blinken je izrazio zabrinutost zbog situacije i pozvao na prekid vatre, istakavši podršku SAD-a direktnom dijalogu između Azerbejdžana i predstavnika Jermena koji žive u regionu Karabaha.

Ministar spoljnih poslova Jermenije, Ararat Mirzojan, je tokom sastanka sa aktuelnim predsednikom OEBS-a, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Njujorku, pozvao na hitno pokretanje mehanizama OEBS-a radi zaustavljanja sukoba u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Arcaha (Nagorno-Karabaha) Samvel Šahramanjan sazvao je u sredu prošireni sastanak Saveta bezbednosti, saopštio je odeljenje za informisanje predsedničke kancelarije.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji kao rezultatu rata koji je Azerbejdžan pokrenuo protiv Arcaha, o mogućim razvojima io odgovarajućim merama koje Arcah preduzima.

Predsednik Arcaha je napomenuo da je reakcija međunarodnih igrača na situaciju u Arcahu i njeno prevazilaženje neadekvatna i da se ne preduzimaju nikakvi praktični koraci, te će stoga Arcah biti prinuđen da preduzme odgovarajuće korake, sa glavnim ciljem da se obezbedi fizička bezbednost Stanovništvo Arcaha kao prioritet.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading