KRVAVI NEREDI U AMERICI Protesti protiv rata u Gazi uzimaju maha! (FOTO)

Autor:

Svet

01.05.2024

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti protiv rata u Gazi širom sveta

KRVAVI NEREDI U AMERICI  Protesti protiv rata u Gazi uzimaju maha! (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo


Protesti studenata na univerzitetima širom Amerike i Evrope postali su sve učestaliji, a studenti postavljaju šatore na svojim kampusima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog vojnog sukoba u Pojasu Gaze. Situacija je postala posebno intenzivna na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji je postao epicentar studentskih protesta.

Propalestinski protesti na univerzitetima u Americi

Na univerzitetima širom Amerike, poput Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), Univerziteta u Indijani i Univerziteta Nortistern u Bostonu, došlo je do sukoba između studenata koji podržavaju Palestinu i onih koji podržavaju Izrael. U nekim slučajevima, policija je intervenisala i uhapsila demonstrante.

 

 


Zahtevi demonstranata

Studenti širom SAD zahtevaju da njihove institucije prekinu finansijske veze sa kompanijama koje podržavaju Izrael i izraelsku vojsku. Takođe, traže okončanje "genocida" nad palestinskim narodom u Gazi i prekid svih investicija u kompanije koje podržavaju izraelsku vojsku.

Protesti širom sveta

Protesti su se proširili na najmanje 50 kampusa širom sveta, uključujući univerzitete u Australiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Libanu i drugim zemljama. Takođe, u Vašingtonu je održan protest ispred hotela Vašington Hilton tokom godišnje svečane večere za novinare u organizaciji Bele kuće, gde su demonstranti izrazili svoje nezadovoljstvo američkom politikom u vezi rata u Gazi.

Reakcija političara

Neki francuski političari, uključujući Matildu Pano, pozvali su pristalice da se pridruže protestima na Univerzitetu Sorbona u Parizu, dok je bivši američki predsednik Donald Tramp apelovao na studente da zaustave proteste.


Protesti studenata protiv rata u Gazi postali su globalni fenomen, a njihovi zahtevi za prestankom podrške Izraelu i prekidom finansijskih veza sa kompanijama koje podržavaju izraelsku vojsku izazvali su intenzivne rasprave kako na univerzitetima, tako i u široj javnosti. Postavljanje šatora na univerzitetskim kampusima postalo je simbol borbe studenata za mir i pravdu u Pojasu Gaze.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading