TELO MALE DANKE JOŠ NIJE NAĐENO, A U ZLOTU ORGANIZOVALI "BAKLJADU"! Selo iz kojeg je jedan od ubica devojčice danas slavilo! NIJE ISPOŠTOVANA ODLUKA!

Autor:

Hronika

30.04.2024

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine, zbog svega što se dogodilo sa nestankom i monstruoznim ubistvom devojčice u Banjskom Polju, koje je sve žitelje Zlota duboko potreslo, manifestaciju "Bakljada" koja se svake godine od 1952. održava u Zlotu i predstavlja simboličan uvod u prvomajske praznike, obeležili smo skromnije nego inače, kaže Zdravković.

TELO MALE DANKE JOŠ NIJE NAĐENO, A U ZLOTU ORGANIZOVALI "BAKLJADU"! Selo iz kojeg je jedan od ubica devojčice danas slavilo! NIJE ISPOŠTOVANA ODLUKA!

Foto: instagram

Uprkos dešavanjima koja su u prethodnih mesec i više dana potresala čitav istok Srbije, posebno najveće selo na području grada Bora, Zlot, iz kog su osumnjičeni za monstruozno ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, tradicionalna "Bakljada", u organizaciji Mesne zajednice Zlot, je održana, piše Telegraf.

Podsećamo, Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor osumnjičenima Srđanu Jankoviću i Dejanu Dragijeviću, koji se nalaze u pritvoru od 6. aprila. Takođe, otac Dejana Dragijevića takođe se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je pomogao sinu u premestanju tela ubijene Danke Ilić.

Zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević, koji je i sam meštanin Zlota, zamolio je pre dve nedelje meštane Zlota da ne organizuju nikakve skupove, dešavanja i veselja dok se ne pronađe telo devojčice. I gradonačelnik Aleksandar Milekić je najavio da će gradska uprava i policijska uprava Bor raditi na pronalasku tela, te da će, ukoliko se telo pronađe, biti proglašen dan žalosti.

Uprkos svemu što se dogodilo, održana je manifestacija "Bakljada" koja se tradicionalno održava u Zlotu kao simboličan uvod u prvomajske praznike. 

- Ove godine, zbog svega što se dogodilo sa nestankom i monstruoznim ubistvom devojčice u Banjskom Polju, koje je sve žitelje Zlota duboko potreslo, manifestaciju "Bakljada" koja se svake godine od 1952. održava u Zlotu i predstavlja simboličan uvod u prvomajske praznike, obeležili smo skromnije nego inače. Ovoga puta u gostima su nam samo članovi jednog KUD-a "Dragan Živadinović "iz Malog Izvora kod Boljevca, koji su se sa članovima našeg Kulturno-umetničkog društva "Petar Radovanović" iz Zlota, posetiocima na prigodan način predstavili spletom srpskih i vlaških igara - kaže Zoran Zdravković, predsednik Saveta Mesne zajednice Zlot.


- Svečani defile učesnika i ove godine u večernjim satima prošao je kroz centar sela i kao po tradiciji, najmlađi učesnici folkloraši zajedno sa roditeljima, nosili su simbolično upaljene baklje, koje su odložili u burad u kojima je upaljena velika logorska vatra. Ovo je manifestacija koja je svojstvena samo za selo Zlot i nijedno drugo mesto u Srbiji - kaže Zdravković.

Inače, "Bakljada" koja se u ovom delu Srbije neguje više od sedam decenija predstavlja očuvanje kulture i tradicije jednog naroda na poseban način.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mile

01.05.2024 23:03

a zasto da ne slave kad su roditelji prodali dete