VELIKO BRAVO! Srpski đaci dominirali na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi - upoznajte ih!

Autor:

Vesti

01.05.2024

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bronzane medalje za srpski tim na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

VELIKO BRAVO! Srpski đaci dominirali na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi - upoznajte ih!

Foto: facebook.com/printscreen


Na nedavno održanoj 41. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u bugarskom gradu Varni, tim Srbije ostvario je izuzetan uspeh osvajanjem šest bronzanih medalja. Ekipu Srbije činili su učenici prestižnih škola kao što su Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu. Ovo takmičenje okupilo je 132 takmičara iz čak 22 zemlje, što ga čini jednim od najznačajnijih srednjoškolskih matematičkih takmičenja na Balkanu.

Odabir tima

Ekipa Srbije za Balkansku matematičku olimpijadu odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije i Ministarstva prosvete. Članovi tima, poput Novaka Despotovića, Stevana Radivojevića, Gvozdena Lapčevića, Vladimira Brankovića, Stefana Šebeza i Strahinje Svrzića, pokazali su izuzetno znanje i veštine u rešavanju matematičkih problema.

Učešće na olimpijadi

Na ovogodišnjoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, pored 10 balkanskih reprezentacija, učestvovalo je i 12 gostujućih ekipa iz drugih zemalja. Ovo takmičenje pruža priliku talentovanim učenicima da pokažu svoje matematičko umeće i da se takmiče sa vršnjacima iz različitih zemalja.

Rukovodioci ekipe

U saopštenju Društva matematičara Srbije navedeno je da su rukovodioci ekipe Srbije bili profesor Miljan Knežević sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Miloš Milosavljević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu. Njihov rad i vođenje mladih matematičara doprineli su postizanju ovako značajnih rezultata na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Ovaj izuzetan uspeh tima Srbije na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi još jednom potvrđuje visok nivo matematičkog obrazovanja i talenta mladih ljudi u našoj zemlji. S obzirom na težinu takmičenja i broj učesnika, osvajanje šest bronzanih medalja predstavlja veliki uspeh za celokupnu matematičku zajednicu u Srbiji.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading