MAĐARSKA ĆE GLASATI PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI!

Autor:

Vesti

15.05.2024

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasio se premijer ove zemlje!

MAĐARSKA ĆE GLASATI PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI!

Foto: Profimedia, ATA Images, Dragan Kadic, Shutterstock

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Budimpešti, rekao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama - rekao je Sijarto.

On je ocenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU, preneo je RTRS.

Podsećamo, sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj, objavljeno na sajtu GS UN.

Posle dva odlaganja, trebalo je da se rezolucija danas nađe na dnevnom redu, ali je izjašnjavanje o tom pitanju pomereno za još nedelju dana.

Diplomatska misija Srbije radi na tome da spreči usvajanje rezolucije u kojoj se zločin u Srebrenici naziva genocidom.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading