ZAKAZANA SEDNICA GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA O REZOLUCIJI O SREBRENICI!

Autor:

Vesti

15.05.2024

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomatska misija Srbije radi na tome da spreči usvajanje rezolucije u kojoj se zločin u Srebrenici naziva genocidom!

ZAKAZANA SEDNICA GENERALNE SKUPŠTINE UJEDINJENIH NACIJA O REZOLUCIJI O SREBRENICI!

Foto: Tanjug/AP

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj, objavljeno na sajtu GS UN.

Posle dva odlaganja, trebalo je da se rezolucija danas nađe na dnevnom redu, ali je izjašnjavanje o tom pitanju pomereno za još nedelju dana.

Diplomatska misija Srbije radi na tome da spreči usvajanje rezolucije u kojoj se zločin u Srebrenici naziva genocidom.

Rezolucije GS UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu i odražavaju stavove članica tog tela o pitanju ili temi u vezi sa kojom su usvojene.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izneo svoje stavove o "Rezoluciji o genocidu u Srebrenici" i pokušaju njenog usvajanja. Vučić je istakao da se radi o brutalnom kršenju Dejtonskog sporazuma, što je dovelo do povlačenja Amerikanaca. "Ćute jer znaju da smo u pravu, a ostale su pustili da govore gluposti", dodao je Vučić.


Vučić je naglasio da za Rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost celog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavila sa jednoglasnom odlukom, sprovela unutar zemlje i regionalne konsultacije, što je predstavio kao primer koji nedostaje u slučaju Srebrenice. Kritikovao je nedostatak konsultacija i transparentnosti u vezi sa pomenutom rezolucijom, ističući da su saznali o njenom formiranju od nemačkih partnera, a ne direktno od američkih zvaničnika.

Za Rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost tog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavla sa jednoglasnom odlukom. Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovde primer. Mi prvi put saznajemo 26. marta i to od naših nemačkih partnera da oni to spremaju već 8 meseci. Mi smo prvi sused, neko čiji pripadnici su 32 odsto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma? - pita Vučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zvezdana Stratimirovic

15.05.2024 08:24

Zabrinjavajuće je što se odlaganje sednice GS UN o rezoluciji o Srebrenici nastavlja, što može produbiti političku krizu i podići tenzije u regionu. Neophodno je hitno delovati kako bi se postigao kompromis koji će biti prihvatljiv za sve strane...

duki

15.05.2024 08:31

srbija uspeti da spreci usvajanje te sramne rezolucije o nepostojecem genocidu

игор

15.05.2024 08:32

Иако под притисцима свакодневним, дајте све од себе да дипломатски спречите усвајање ове срамоте!