"STIGMATIZACIJA SRBA NIJE ODRŽIV IZBOR"! Varhelji o Rezoluciji o Srebrenici: "Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije deo naših vrednosti"!

Autor:

Vesti

13.05.2024

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srećan sam što mogu da vidim sve ono što smo radili u proteklih pet godina, konačno i plodove tog rada, rekao je Varhelji.

"STIGMATIZACIJA SRBA NIJE ODRŽIV IZBOR"! Varhelji o Rezoluciji o Srebrenici:  "Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije deo naših vrednosti"!

Foto: Printscreen/rts1

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je danas, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda.

- Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio deo naših vrednosti, niti će biti - rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Stigmatizacija srpskog naroda nije održiv izbor. To ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Osudili smo zločine protiv čovečnosti, ti ljudi moraju da snose odgovornost za svoje zločine. Postoje presude koje treba da se sprovedu, već smo videli gde pojam kolektivne krivice vodi. Moramo da se setimo žrtava u Srebrenici, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod -  istakao je Varhelji.

On je rekao da mu je uvek drago kada dođe u Srbiju, a ovog puta će, kako kaže, imati više vremena da provede u Srbiji.

- Srećan sam što mogu da vidim sve ono što smo radili u proteklih pet godina, konačno i plodove tog rada. Nakon 20. godišnjice velikog proširenja, koje je donelo veliki mir i stabilnost regionu, koji je na granici sa Srbijom, nadam se da ćemo dalje videti Srbiju u EU, da će se priključiti do kraja mandata. Meni je jasno da će naredna komisija morati sav napor i rad da usmeri na nove članice Unije, jer jasno je šta je članstvo donelo centralnoj i istočnoj Evropi - istakao je komesar.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
dusanka

13.05.2024 19:18

Naravno da se ne slažete i ne treba da se bilo ko složi jer genocid u Srebrenici nije bio.

dusan

13.05.2024 19:20

Lepo rečeno ali to će biti uzaludno jer pno što upravo zapad odluči oni će na sve načine pokušati da to i sprovedu. Srbija će se boriti do kraja za naše interese.

goran

13.05.2024 19:22

Svi koji dođu u Srbiju požele ponovo da se vrate jer Srbija više nije ista zemlja, Srbija je mesto gde se bolje živi, gde se radi i gradi kao nikada.

zivkag2306

13.05.2024 19:51

Hvala ljudima i zemljama koji nas gledaju drugim ocima i ne žele da nas ponize!