DONIRAJTE NOVAC ZA LEČENJE SESTARA GAČEŠA! Čak tri, od njih četiri, imaju tešku bolest! Đaci humanitarci O.Š. "Drinka Pavlović" pozivaju na humanitarni bazar 17. maja!

Autor:

Vesti

15.05.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sredstva su potrebna za transplantacije matičnim ćelijama, fizikalne terapije kao i za logopedske i defektološke tretmane za teško bolesnu dečicu.

DONIRAJTE NOVAC ZA LEČENJE SESTARA GAČEŠA! Čak tri, od njih četiri, imaju tešku bolest! Đaci humanitarci O.Š. "Drinka Pavlović" pozivaju na humanitarni bazar 17.  maja!

Foto: Republika.rs

O.Š. "Drinka Pavlović" poziva sve da 17.maja dođu na humanitarni bazar u školi i novčanom donacijom pruže podršku porodici Gaćeša koji imaju četvorke od kojih su tri rođene sa cerebralnom paralizom.

Podsećamo, četiri devojčice, Iris, Irina, Inda i Ina postale su prava mala senzacija kada su se rodile 2022. godine. Cela Srbija je pričala o četvorkama začetim prirodnim putem.

Kada su Marija i Đorđe Gaćeša poželeli da prošire porodicu i svojoj starijoj ćerki Iskri podare brata ili sestru, nisu ni sanjali da će dečja graja, smeh i plač dolaziti od još četiri bebe. Iako je u početku sve bilo idilično, problemi počinju nakon godinu dana.

Naime, tri od četiri devojčice, imaju dijagnozu cerebralne paralize

Republika

Foto: Budi human

Budi human, sestre Gaćeša

 

Majka Marija Gaćeša sada je podelila potresnu poruku posvećenu ćerki Irini, koja od svih devojčica ima najtežu dijagnozu - kvadriplegiju. Ipak, kako ona tvrdi, mali borac uspeo je mnogo toga da uradi i da prkosi svim prognozama i dijagnozama.

- Gledam je kako se smeje, a suze mi klize niz lice. Gledam je kako je srećna, a ja još srećnija pored nje. Gledam je i znam da zna da je volim najviše. Znam da zna da je ona moja snaga, da je ona ono nešto posebno što dobiješ u životu. Njena dijagnoza je najteža u našoj kući - KVADRIPLEGIJA! (Spastična kvadriplegija, koja se takođe naziva spastična tetraplegija, oblik je cerebralne paralize koja znači „gubitak upotrebe celog tela“. To je najteža od tri vrste spastične cerebralne paralize, obeležene nemogućnošću kontrole i upotrebe nogu, ruku i tela) Irina je upravo pobila svoju dijagnozu. Dovela se u klečeći položaj( ne tako savršen) i imala protektivnu reakciju i to sve sa osmehom - napisala je Marija Gaćeša na Instagramu.

Iris je u novembru 2023. godine MRI pregledom endokranijuma ustanovljena dijagnoza spastične cerebralne paralize (G80.1 Paralysis cerebralis spastica diaplegica ), a u specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju konstantovano je i lako usporenje psihomotornog razvoja.

Republika

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

Porodica Gaćeša sa četvorkama kada su se rodile i starijom ćerkom

 

Inda je druga od četvorki, koja je usled pogoršanja uzrokovanog plućnom hemoragijom primala terapije nakon čega joj se stanje postepeno stabilizovano, ali je ubrzo usledilo novo pogošanje njenog zdravstvenog stanja zbog sepse koje je lečena antibiotskom terapijom. Nakon tri nedelje prestala je potreba za mehaničkom ventilacijom, a MRI pregledom ustanovljena je dijagnoza spastične cerebralne paralize (G80.1 Paralysis cerebralis spastica diaplegica ) kao i neujednačen psihomotorni razvoj.

Irina je treća od četvorki čije zdravstveno stanje je komplikovano i konvulzijama. Na UZ pregledu u moždanom parenhimu viđene su obostrano periventikularno parijetalno pojedinačne ciste, a MRI pregledom ustanovljena je dijagnoza spastične cerebralne paralize (G80.0 Paralysis cerebralis spastica quadriplegica).

Od prvih dana nakon dolaska kući sa devojčicama su rađeni fizikalni tretmani u kućnim uslovima a od jeseni 2023. godine one posećuju ustanove za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U planu je nastavak lečenja transplantacijom matičnih ćelija kao i rehabilitacioni tretmani na klinikama u inostranstvu.

S obzirom da lečenje tri devojčice iziskuje troškove koje porodica nije u mogućnosti da samostalno snosi, mole se svi ljudi dobre volje da pomognu svojim donacijama kako bi što pre nastavile sa lečenjem.

Sredstva su potrebna za transplantacije matičnim ćelijama, fizikalne terapije kao i za logopedske i defektološke tretmane.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading