UKRAJINCI IMAJU TRI PROBLEMA SA SVOJOM PVO: Evo zašto su pobili svoje civile u Konstantinovki - ovo im je bila KLJUČNA GREŠKA!

Autor:

Svet

19.09.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju Njujork Tajmsa, događaji koji su se odigrali 6. septembra 2023. u Kostjantinovki, istočnoj Ukrajini, dobijaju novo svetlo. Ispostavilo se da raketni udar na ovu oblast, u kojem je tragično stradalo 15 civila, verovatno nije rezultat ruskog napada, već je posledica greške u radu ukrajinske protivvazdušne odbrane.

UKRAJINCI IMAJU TRI PROBLEMA SA SVOJOM PVO: Evo zašto su pobili svoje civile  u Konstantinovki - ovo im je bila KLJUČNA GREŠKA!

Foto: Tanjug/AP

Svi ovi podaci jasno sugerišu da je raketni napad bio posledica nespretnog ispaljivanja ukrajinske protivvazdušne rakete iz sistema Buk, koja je, umesto mete koja se nalazila daleko od civilnih objekata, pogodila pijacu, prodavnice i apoteku u Kostjantinovki, navodi Njujork tajms.

Andrej Mlakar, urednik vojne televizije TV front kaže da postoji više razloga za probleme koji Ukrajinci imaju sa njihovim PVO raketama.

- U pitanju je PVO raketa Buk M1 koja je promašila svoj cilj, rusku krstareću raketu i pala na naseljeno mesto. To na žalost nije ništa novo, već stara zamka kad je u pitanju presretanje dronova i krstarećih raketa nad naseljenim mestima. Umesto da se fokusiraju na dolazne pravce, i pravce očekivanja leta van naseljenih mesta na dubinama od 20 do 45 km od centra, Ukrajinci kreću u akciju presretanja nad gradom, i uobičajeno izaziva razaranje i civilne žrtve.  To ukazuje i da Ukrajinci nemaju dovoljno PVO sredstava da bi sve gore navedeno mogli efikasno da odrade. Najveća greška je što su Ukrajinci koristiti pripadnike PVO jedinica kao pešadiju u prvim mesecima rata,što je sve izazvalo To je nedostatak stručnog kadra i ovakve neželjene nesreće.

Treći problem je u tome što se radi o raketama kojima je potreban remont. To se videlo sa raketama 5V55 S 300 koje su otkazivale. Hermetički zapakovana raketa, ali i neke koje nije, imaju remontni rok od 15 godina, kada se delaboriraju ili se remontuju, ili se koriste, odnosno ispale. Ukrajinci to nisu radili pa sad te rakete i dalje izvlače iz nekih skladišta i pitanje je koliko su ispravne i koliko rade. To sve dovodi do nesreća kao u Konststinovki, i ne samo nje. Isti slučaj je i sa zapadnim raketama jer su im davali starije da bi očistili skladišta, kaže Mlakar.

Da, važno je napomenuti da su ukrajinske vlasti prvobitno pokušale da spreče novinare Njujork Tajmsa da pristupe mestu incidenta i ostacima rakete. Međutim, novinari su uspeli da dođu na lice mesta, intervjuišu svedoke i prikupe dokaze o upotrebljenom oružju. Takođe, portparol ukrajinskih oružanih snaga izjavio je da se bezbednosna služba zemlje trenutno bavi istraživanjem ovog incidenta.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading