EKSKLUZIVNI SNIMAK NAPADA NA KRIMSKI MOST: Ukrajinci poslali MORSKU BEBU sa 850 kilograma eksploziva! (VIDEO)

Autor:

Svet

16.08.2023

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske bezbednosne službe objavile su za Si-En-En ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak kada je eksperimentalni morski dron izvršio napad na Krimski most, u julu.

EKSKLUZIVNI SNIMAK NAPADA NA KRIMSKI MOST: Ukrajinci poslali MORSKU BEBU sa 850 kilograma eksploziva! (VIDEO)

Foto: Printscreen CNN

Ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzela odgovornost za ovu operaciju.

 

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na mostu a, prema rečima ruskih zvaničnika, poginula su dva civila. Bio je to drugi napad na vitalni prelaz koji je pokazao koliko je teško odbraniti jedinu nezavisnu rusku vezu sa poluostrvom.

 

Most je sa velikom pompom otvorio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine i on predstavlja simbol njegove želje da Ukrajinu zauvek veže za Rusiju. To je takođe vitalna veza za snabdevanje ruske vojske na Krimu.

Šef SBU Vasil Maliuk rekao je za Si-En-En da je dron koji se koristio, nazvan „Morska beba“, rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo neposredno nakon invazije.

„Dronovi koji plove na površini mora su jedinstveni izum Službe bezbednosti Ukrajine“, rekao je on. „Nijedna od privatnih kompanija nije uključena. Koristeći ove bespilotne letelice nedavno smo izveli uspešan udar na Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i tanker SIG.

 

SBU je Si-En-Enu dostavila video snimak julskog napada, koji prikazuje ekran pilota u trenucima pre nego što je dron koji je nosio do 850 kilograma eksploziva udario u jedan od betonskih potpornih stubova mosta.

Izvori u službi su Si-En-Enu dostavili i dva CCTV video-snimka na kojima se vidi trenutak udara jedne bespilotne letelice na kolovoznu traku mosta, a zatim pet minuta kasnije, iz suprotnog pravca, druga eksplozija drona u železničku prugu.

Ukrajina je bila oprezna u vezi sa napadima, potvrđujući svoju umešanost kroz anonimne izjave i nejasne reference na „neidentifikovane plutajuće objekte“. Malijukovo direktno preuzimanje odgovornosti označava obično direktan pokušaj da se Moskva upozori na pretnju koju ovi novi dronovi predstavljaju.

Maliuk je takođe preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most 8. oktobra, ali je odbio da saopšti detalje.  On je rekao da je julski napad dronom bio proizvod višemesečnih priprema. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading