HOĆEMO LI BEŽATI KAKO KOKOŠKE? Ruski bloger, pristalica rata upitao Ministarstvo obrane: Šta ćemo ako ovako dođe neprijatelj? KAKO STE DOZVOLILI DA SE OVO DESI?

Autor:

Svet

26.06.2023

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski „vojni bloger“, pristalica rata u Ukrajini Voenkor Kotenok sumirao je na svom Telegram kanalu posledice pobune Jevgenija Prigožina, i u naveo 5 tačaka velikih propusta Ministarstva odbrane.

HOĆEMO LI BEŽATI KAKO KOKOŠKE? Ruski bloger, pristalica rata upitao Ministarstvo obrane: Šta ćemo ako ovako dođe neprijatelj? KAKO STE DOZVOLILI DA SE OVO DESI?

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Vreme je da sumiramo:

1. Naravno, ovo nije predstava. Avioni su oboreni. Piloti su poginuli. Naravno, imamo „dosta“ aviona u zemlji sa helikopterima. Naoružana vojna jedinica je skoro stigla do prestonice za 8 sati. Postavlja se pitanje – gde je ministar odbrane? Nekada su nam prikazivali general-pukovnika kako komanduje streljačkim vodom uz povike „Napred, za otadžbinu!“ I smem li da pitam, šta je sprečilo da se takva slika sada snimi? Gde je načelnik Generalštaba sa operativnim upravama? Gde je obraćanje njegovim vojnicima?

 

Predsednik se oglasio, jasno rekavši da je reč o vojnoj pobuni. A gde je bilo rukovodstvo Ministarstva odbrane u vreme približavanja oružane jedinice Moskvi? Patrole su se približile Kaširi. Ili je funkcija FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova i Nacionalne garde da zaustavljaju vojne jedinice u blizini glavnog grada? Ali oni imaju lako oružje. Najviše što mogu da urade je da se zaštite u svojim zgradama. U ovom slučaju, od njih se može zahtevati vrlo malo.

 

Pitanje rukovodstvu Ministarstva odbrane: ne samo da ste dozvolili da se sve ovo desi – jer da ste se normalno ponašali, možda se to ne bi dogodilo – nego gde ste bili na dan kada se ovo dešavalo? Ili vam je dozvoljeno da snimate klipove samo kada nema pretnje da biste predsedniku mogli da demonstrirate emisiju? Urazumi se, nije ovo predstava. Zemlja je u ratu već godinu dana.

2. Ponovila se istorija događaja 1991-1993 kada su utihnuli telefoni u kancelarijama visokih funkcionera, koji su morali da donose odluke. Da li je u redu da nije napravljen čak ni operativni štab za suzbijanje pobune?

Niko ne zna kakvi su bili pregovori. Nešto se interno kuvalo, nešto se dogovaralo. Hvala Lukašenku i kome god da je to bio. Čoveku koji je spasao državu od sramote zauzimanja prestonice, Bog ga blagoslovio.

3. Išli su 8 sati prosečnom brzinom običnog autobusa. U pitanju je lojalnost elita aktuelnoj državnoj vlasti. Da li zaista moramo da zaustavimo vojnu jedinicu koja napreduje na Moskvu sa putnom opremom i radovima na putu?

Vagner grupa oborila je avione koji su ih napali. Ali nadležni su se već dogovorili sa njima, pa za njih sada ima minimalnih pitanja. Pitanje za nas je zašto davati naređenje avijaciji da juriša na civilni put? Zar ne bismo mogli da pravimo prepreke? Zar nije bilo ni jednog tenka od Moskve do Rostova da se stavi na put? Ili organizovati normalan kontrolni punkt i početi razgovarati? Ne pucajte, već pregovarajte da zaustavite konvoj. Još jednom, gde je vojni vrh? Ovo je njegova direktna funkcija.

Protiv Vagnera ima mnogo pritužbi: naoružani su otišli ​​u Moskvu. Ne možete se tako ponašati kada je zemlja u ratu. Ali pored njih, postoji još nekoliko posebno talentovanih ličnosti. Komanda da se podignu helikopteri i avioni i da se napadne mešoviti konvoj, u kome se, između ostalog, voze i civili na svom poslu, je „genijalna”.

 

4. Uzgred, šta ćemo ako sutra dođe ovako neprijatelj? Oni će otići u šumu u Sumskoj oblasti i izaći će kao podjedinica kod Kaluge i otići u Moskvu. Hoće li biti isto? Trčaćemo kao kokoške bez glave po kokošinjcu i pokušavaćemo da pobegnemo iz prestonice što dalje možemo? Strašni scenariji. Ne želim ni da zamišljam.

 

5. Na koji nivo je dovedena najuglednija i najautoritativnija agencija – Ministarstvo odbrane? Prema vanrednom stanju, načelnik ne postaje načelnik FSSD (Uprava Savezne službe bezbednosti), već viši vojni komandant. Uveli su režim protivterorističke operacije, ali gde je rad štaba KOR-a? Ko je pripremao odbranu Moskve? Vlada Moskve i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading