RUSKI ANALITIČARI O PRIGOŽINOVOJ POBUNI: Rusija neprijateljima pokazala da je SLABA! Ništa još nije gotovo, Vagner može PONOVO da krene

Autor:

Svet

26.06.2023

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procene ruskih politikologa o posledicama pobune Jevgenija Prigožina su prilično pesimistične, i oni ističu da je Vagnerova pobuna pokazala velike rupe u sistemu vlasti Vladimira Putina. Drugi pak smatraju da su ruske vlasti pokazale neverovatnu fleksibilnost i brzo pronašle rešenje.

RUSKI ANALITIČARI O PRIGOŽINOVOJ POBUNI: Rusija neprijateljima pokazala da je SLABA! Ništa još nije gotovo, Vagner može PONOVO da krene

Foto: Tanjug/AP

Poliikolog Pavel Danilin smatra da je Prigožin je bio prinuđen da zaustavi pokret ka Moskvi, pošto praktično niko od vodećih javnih ličnost u Rusiji nije podržao pobunu.

„Upravo jednoglasna osuda Prigožina i njegove pobune, odsustvo crvenog tepiha u Kremlju i oštro neodobravanje njegovih postupaka od strane istaknutih ličnosti, koje je bilo dobrovoljno, trenutno, otvoreno i javno, doveli su do toga ga je pokušaj pobune bio osuđen na neuspeh. Odmah i iskreno, velika većina - uključujući i one koji su nedavno govorili o prijateljstvu sa Prigožinom - osudila je pobunu, osudila pobunjenika. I bio je to, naravno, krah svih Prigožinovih ambicija. A onda je ideju o podršci zamenila neka konfuzija. Činjenica da je pobunu podržavao ili potpuni ološ unutar zemlje, ili ološ koji je pobegao iz naše zemlje, takođe je bila otrežnjujuća, kako za samog Prigožina tako i za njegovu pratnju. Uopšte nisu računali na to. Glavnu podršku ovde ili sa strane došla je od Ilje Ponomarjeva i Mihaila Hodorkovskog, ili od Podoljaka, Zelenskog. Imao je o čemu da razmišlja“, kaže Danilin, prenosi portal Polit Navigator.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Doktor političkih nauka Igor Skurlatov samtra da je, na ovaj ili onaj način imidž jake vlasti u Rusiji je takođe ozbiljno poljuljan, 

„Prigožin je ponižavao i vređao, i lišio „aure“ predsednika i organe za sprovođenje zakona, koje su istog dana prvo uvele vanredno stanje i pokrenule krivični postupak, a onda, kada su shvatile da će Vagner ući u prestonicu, pristali su na sve Prigožinove uslove. Takav slučaj je narušio sistem državne bezbednost i izazvao šok – pre svega zato što Prigožin svakog trenutka može da se vrati u Moskvu i zahteva još“, upozorava Skurlatov.

Da priča oko PMC-a još nije završena slaže se i politikolog Marat Baširov.

„Juče smo gledali poslednju epizodu prve sezone. Uskoro počinje druga sezona, ali bez glavnog junaka - po scenariju, on je odigrao svoju ulogu. Ali njegova vojska nije. PMC "Vagner" nije nestao. I imaju tehnologiju. Ko ih sprečava da još jednom uđu u Moskvu i Rostov na Donu, ako smatraju da su prevareni? Ko može da ih zaustavi ako nisu uspeli prvi put? Tako da smo se rano opustili. Ništa još nije gotovo“, siguran je Baširov.

Medijski tehnolog Jaroslav Fedosejev ističe da je marš Vagnerovaca pokazao ranjivost Rusije.

„Razmislite, od Rostova do Moskve u jednom danu, usput je oboreno 8 helikoptera i aviona. U stvari, treba da budemo zahvalni Prigožinu, jer je on lično uvežbao početak državnog udara i kritikovao na svakoga ko je trebalo da ga spreči. Neću da govorim o NATO trupama. Poenta je drugačija. Sada će mnoge separatističke ćelije u različitim regionima Rusije ovu strategiju imati za primer.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Odavno nisam osećao tako duboku sramotu za svoju zemlju: ona je celom svetu, od kojih trećina želi direktnu smrt, pokazala je predatorima i šakalima da je slaba u samom srcu svoje vojske i političke moći. Svojim prijateljima u svetu pokazala je da je slaba kao alternativa kolonijalizmu i imperijalizmu. Izvukle su se iz podzemlja Rusije naše sopstvene hijene i šakale, koji su bili spremni da žrtvuju sudbinu svoje otadžbine zarad svoje političke mržnje", rekao je Fedosejev.

Konačno, Prigožinova priča je pokazala da oligarhijski dogovori, čak i kratkoročno korisni, prete Rusiji pravim novim građanskim ratom.

"A sada su svi i svaki naduvani obrazi ruskog sveta glasno pukli pred svetom: jedinstvo našeg naroda mora ponovo da se stvori, bolje i jače, bez besmislenih emisija sa značkama i šalovima, praznoslovlja i izveštaja “, priznaje bivši službenik predsedničke administracije, istoričar Modest Kolerov.

Sumorne prognoze ima i publicista Dmitrij Sokolov-Mitrič.

„Apsolutna bespomoćnost države je jasno pokazana. 10.000 naoružanih ljudi (manje ili više) može da ugrozi sve i svašta... Vlastima je naneta ozbiljna šteta po ugled. Od Aleksandra Trećeg, vođa se pretvorio u Nikolaja II. Ako uspe da to nekako apsorbuje, dobro. Ali nije sigurno da može. Definitivno je potrebno ozbiljno i dugo pripremiti naslednika“, piše Sokolov-Mitrich.

Međutim, politikolog Dmitrij Orlov smatra da su predviđanja o padu rejtinga Vladimira Putina preuranjena.

„Ne delim predviđanja o značajnom padu Putinovog rejtinga: građani cene mudrost i razboritost ništa manje nego čvrstinu (što se pokazalo i u jasnoj proceni onoga što se dogodilo i prvobitnih odluka). Sistematska podrška građana predsedniku je visoka i malo je verovatno da će biti ozbiljno ugrožena. Konfiguracija kampanje 2024: Putin je glavni kandidat, ostali su ništavni, neće pretrpeti značajne promene“, predviđa Orlov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sa njim se slaže i poslanik iz Novosibirska Rostislav Antonov.

„Neko tvrdi da je Putin pokazao slabost, ali, po mom mišljenju, upravo suprotno. Ruske vlasti su pokazale neverovatnu fleksibilnost i pronašle rešenje i pregovarača koji je u stanju da pobunjenicima prenese svoje misli. Putin je još jednom pokazao da nije slučajno na svojoj funkciji i da je u stanju da rešava neuobičajene zadatke sa minimalnim gubicima za zemlju. Front nije posustajao, borbeni rad nije prestajao ni na minut. Trupe nisu povučene sa fronta. Generalno, verujem da je zemlja izašla iz krize jača nego što je bila“, piše Antonov.

U svakom slučaju, pobunjenici su ozbiljno pomogli neprijateljima Rusije, primećuje politikolog Vladimir Kornilov.

„Da, Prigožin i Prigožinove pristalice učinile su divnu uslugu antiruskoj propagandi na Zapadu... Ako je Prigožin sanjao o takvoj "slavi", onda ju je postigao... Za britanskom štampom, ni druge evropske novine ne zaostaju, radosno uživaju. Gotovo svi oni sa entuzijazmom predviđaju kako će ovu pobunu pratiti problemi na ukrajinskom frontu. Ne znam šta je Prigožin pokušavao da postigne svojom avanturom, ali je zagrejao rusofobiju na Zapadu do velikih visina!“ – komentariše Kornilov.

BONUS VIDEO: 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading