ZELENSKI SMENIO TELOHRANITELJE: Saznao da se sprema atentat, pa mu pao mrak na oči

Autor:

Svet

11.05.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine morao je da učini jedinu logičnu stvar

ZELENSKI SMENIO TELOHRANITELJE: Saznao da se sprema atentat, pa mu pao mrak na oči

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je šefa agencije odgovorne za svoju zaštitu.

Smena je usledila nakon što su dvojica službenika agencije privedena zbog planiranja atentata na predsednika Ukrajine.

Smena načelnika Službe državne straže (UDO) Serhija Ruda objavljena je u dekretu na predsedničkoj stranici. Razlog za smenu nije naveden.

Rud je imenovan za glavnog telohranitelja Zelenskog u oktobru 2019. godine. Još nije objavljeno ko će ga zameniti.

Glavni zadatak UDO je da se pobrine za bezbednost ukrajinskog predsednika i visokih državnih dužnosnika, kao i za zaštitu administrativnih objekata.

Ranije ove nedelje objavljeno je da su uhapšena dvojica radnika službe bezbednosti koji su navodno bili uključeni u ruski plan za atentat na Zelenskog.

Dvojica pukovnika UDO optužena su za sprovođenje "subverzivnih aktivnosti protiv Ukrajine u zamenu za finansijsku naknadu", saopštila je kancelarija glavnog tužioca u Ukrajini.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje u teritoriju Ukrajine.

"U toku su i borbe za naselja u pograničnoj zoni, koja su zapravo bila u sivoj zoni - Strelečja, Piljnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogircevo", navedeno je u saopštenju, a prenosi Unian.

Dodaje se da ukrajinske odbrambene snage deluju na pripremljenim linijama odbrane. Ruske snage su juče ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice, navodi Unian.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je prethodno da su ruske trupe pokušale da prošire operacije protiv Ukrajine u oblasti Harkov.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski podneo je sinoć Zelenskom izveštaj o situaciji na frontu, odbrani i jačanju položaja, posebno u Harkovskoj oblasti i na pravcu Časovog Jara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading