JEDNA STVAR SA POBUNOM VAGNEROVACA NIJE NIKOME JASNA: Američke službe imale informaciju šta sprema Prigožin jošpočetkom JUNA?

Autor: REPUBLIKA/KURIR

Svet

25.06.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke obaveštajne službe navodno su još sredinom juna imale saznanja da vođa Vagnera Jevgenij Prigožin nešto sprema.

JEDNA STVAR SA POBUNOM VAGNEROVACA NIJE NIKOME JASNA:  Američke službe imale informaciju šta sprema Prigožin jošpočetkom JUNA?

Foto: Tanjug/AP

Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, navodi da su američke službe još pre dve nedelje imale podatke da vođa Vagnera planira oružanu akciju protiv državnog vojnog vrha i da su obavestile Belu kuću.

Američki mediji tvrde da je za planiranje oružane pobune ranije znao i ruski predsednik Vladimir Putin i da je prosto nemoguće da je o tome obavešten tek 24 sata pre nego što će Vagner krenuti iz svojih baza.

Vašington post navodi da su obaveštajne službe obavestile najviše zvaničnike države.

Tačna priroda i vreme Prigožinovih planova nisu bili jasni sve do njegovog zapanjujućeg preuzimanja vojnog zapovedništva i tenkovske vožnje prema Moskvi u petak i subotu. Ali bilo je dovoljno signala da se državnom vrhu može reći da se nešto sprema. Tako da mislim da su bili spremni za to. Tokom poslednje dve nedelje postojala je velika zabrinutost oko toga što bi se moglo dogoditi odnosno hoće li ruski predsednik Vladimir Putin ostati na vlasti i šta bi nestabilnost mogla da znači za kontrolu ruskog nuklearnog arsenala - navodi Vašington post.

 

 

Njujork tajms navodi da su američki zvaničnici odlučili da ne objave te podatke jer su se plašili da će Rusija optužiti SAD za planiranje državnog udara, a Vašington prema tvrdnjama lista nije hteo ni da na taj način pomogne ruskim vlastima.

Ključni okidač za Prigožina da krene u puč prema navodima američkih zvaničnika bila je naredba ruskog ministarstva odbrane od 10. juna da svi dobrovoljački odredi moraju da potpišu ugovore s vladom.

- Američke obaveštajne agencije veruju da je i Putin bio obavešten da Prigožin nešto planira. Nije jasno kad mu je to tačno rečeno, međutim, to je bilo definitivno pre više od 24 sata - dodaje neimenovani izvor iz američkih službi za Vašington post.

ZAŠTO PUTIN NIJE NIŠTA PREDUZEO?

Ostaje nejasno zašto Putin nije preuzeo akciju da spreči Prigožinov pohod na Moskvu.

- Putinovo nedelovanje odražava nedostatak koordinacije u ruskoj vladi i verovatno unutrašnje rivalstvo - pretpostavljaju američki zvaničnici.

Prigožin je naišao na mali otpor kad su njegove snage umarširale u Rostov na Donu i blokirale štab južnog vojnog okruga, navode američki zvaničnici za tamošnje medije i dodaju da je to pokazatelj da ima određenu podršku i među regularnim vojnim snagama i bezbednosnim službama.

Analitičari američkih obaveštajnih službi sada pažjivo posmatraju šta će se dešavati.

- Iako je Prigožin odstupio Putin će se sigurno smatrati oslabljenim - navode američki mediji.

ŠTA SE DESILO U RUSIJI?

Jevgenij Prigožin, podsetimo, pokrenuo je oružanu pobunu u noći između petka i subote kriveći ministarstvo odbrane za navodni "napad sa leđa" na položaje Vagnera u kome je prema njegovim tvrdnjama nastradao veliki broj njegovih boraca.

Na nejasnom snimku koji je objavio Prigožin vidi se inače razoreni kamp u jednoj šumi i nekoliko tela vojnika, međutim, nije saopštio više detalja o mestu i vremenu napada već je samo optužio regularne ruske snage za artiljerijski i napad helikopterima.

 

 

Ministarstvo odbrane je međutim odbacilo njegove tvrdnje.

Veliki broj pripadnika Vagnera zauzeo je potom položaje oko vojnih objekata u Rostovu gde se nalazi komanda ruske vojske za jug dok je deo snaga navodno produžio auto-putem M-4 ka Moskvi.

Jevgenij Prigožin je tražio smenu ministra odbrane Sregeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova i sve vreme upozoravao da će jedinice Vagnera uništiti svakoga ko im stane na put.

Moskva je odmah ragovala, optužila Prigožina za oružanu pobunu, a zatim pokrenula antiterorističku akciju na jugu države. Do Rostova je navodno stigao konvoj pripadnika čečenske specijalne brigade "Ahmat" koja je poslata da uguši pobunu.

Dogovor je međutim ipak postignut posle celodnevne drame i to uz posredstvo beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenko.

Jedinice Vagnera počele su kasno sinoć povlačenje u svoje baze dok će Prigožin prema dogovoru dve strane otići u Belorusiju. Moskva je odbacila optužbe protiv njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading