ONI SU IZAZVALI "ZEMLJOTRES"! Košarkaške SUPERZVEZDE koje su se preselile "preko bare"!

Autor:

Sport

22.07.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogroman broj fantastičnih igrača izgradili su ime u Evropi, pa se okušali u NBA ligi, a oni su uradili obrnuto.

ONI SU IZAZVALI "ZEMLJOTRES"! Košarkaške SUPERZVEZDE koje su se preselile "preko bare"!

Foto: youtube/printscreen, profimedia, Tanjug/AP

Prava "detonacija" dogodila se kada je objavljeno da je Kemba Voker novi igrač Monaka.

Iako je karijera sjajnog plejmejkera u blagom padu, a tome su doprinele i povrede, nije često viđeno da košarkaši njegovog kalibra odluče da svoj put nastave na starom kontinentu.

Kemba je najbolji strelac u istoriji jedne NBA franšize (Šarlot Hornets-nekadašnji Bobkets), četiri puta je bio ol-star, biran je u treću najbolju petorku lige, potpisao je maksimalni ugovor dva puta, NCAA šampion sa Konetikatom uz pogođen šut za titulu, a u celoj karijeri je imao impresivnih 19.3 poena. Ovo su samo neka od postignuća momka rođenog u Bronksu.

Iako nije uspeo da osvoji šampionat, ostavio je dubok trag u najboljoj ligi na svetu, i ukoliko ostane zdrav biće kapitalno pojačanje za Sašu Obradovića i njegov Monako u nadi da ove sezone mogu i korak dalje nego prošle- kada su bili treći u Evropi.

Podsetimo se nekih od najvećih imena koja su prethodila ovom transferu, šta su doprineli svojim timovima, i da li su opravdali svoj status.

ALEN AJVERSON

Foto: Tanjug/AP

Alen Ajverson

 

 

 

Ljubiteljima košarke je dovoljno samo ime da ih vrati u vreme kada je ovaj majstor harao terenima NBA lige. Popularni "odgovor", je čovek koji je postavio standarde, uveo novu kulturu oblačenja, prvi nosio šuterski rukav, a bio je idol svima koji su počinjali da se bave ovim divnim sportom.

Imao je Ajverson jedan od najboljih krosovera u istoriji lige, "lomio" je Džordana, borio se protiv strašnih Lejkersa sa Kobijem Brajantom, bio je MVP lige, najbolji strelac u više navrata, a njegova vrednost ovom sportu je premašivala samo košarkaške kvalitete.

Iako je bio u središtu skandala više puta, nije voleo da trenira, na terenu je bio nezaustavljiv.

Kroz NBA karijeru postizao je 26.7 poena u proseku, što samo po sebi dovoljno govori.

Na kraju karijere u sezoni 2010/2011 Ajverson je potpisao dvogodišnji ugovor za Turski Bešiktaš. 

Debitovao je protiv Hemofarma u tadašnjem Evrokupu, i poražen je 94-91, ali je za 24 minuta "sasuo" 15 poena.

Ipak njegova odiseja u Turskoj nije dugo trajala odigrao je svega 10 utakmica, a posle ovoga nije više igrao profesionalnu košarku.

DERON VILIJAMS

Foto: Tanjug/AP

Deron Vilijams

 

Još jedan strašan plejmejker koji je igrao u istom klubu kao njegov sunarodnik Ajverson.

2011. godina je donela štrajk igrača(lok-aut) u NBA ligi, a Vilijams je potpisao za Bešiktaš uz godišnju platu od 5 miliona evra. 

Deron je takođe ostavio dubok trag u Americi, tri puta je bio ol-star, dva puta najbolja petorka lige, najbolji ruki tim, zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i 2012. u Londonu, sve u svemu jedan od najboljih organizatora igre svog vremena. 

Postigao je 50 poena u utakmici Evročelendž kupa za Bešiktaš, dominirao je u sastavu velikana iz Turske, a dovoljno govori to što su mu pre povratka u NBA ligu povukli dres sa brojem 8 koji je je nosio.

DOMINIK VILKINS

Foto: Tanjug/AP

Dominik Vilkins

 

Kada se vratimo malo dalje u istoriju dolazimo do još jednog velikana koji je svoj talenat preneo preko bare devedesetih godina.

Čovek koji je bio akter jednog od najboljih takmičenja u zakucavanjima u istoriji 1988. godine protiv Majkla Džordana, najbolji strelac Atlante svih vremena, devetostruki ol-star, svetski šampion sa selekcijom SAD, član idealne petorke lige, najbolji strelac sezone 1986. u NBA , jedan od 75 najboljih igrača u istoriji lige - Dominik Vilkins potisao je za Panatinaikos u sezoni 1995/1996.

Ovo je bio svojevrsni zemljotres, 13000 ljudi ga je dočekalo na prvom treningu. Trener velikana iz Grčke u to vreme je bio Boža Maljković, i nije se baš slagao sa "Nikom". Amerikanac je kažnjen 50000 dolara jer je rekao da ga srpski trener "tretira kao psa". Uprkos svemu, osvojili su Evroligu, Vilknis je bio MVP fajnal-fora, prosečno je za vreme u Panatinaikosu beležio 21 poen, i ostavio je neizbrisiv trag. 

Nakon povratka u NBA, imao je još jedan izlet u Evropu u sezoni 1997/1998 kada je stavio paraf na ugovor sa Fortitudom. Beležio je 18 poena u proseku, ali nije ponovo osvojio titulu šampiona Evrope.

Neki od igrača koji su itekako vredni pomena su još i Džoš Čildres, Bajron Skot, Džordž Gervin, Aleks Ingliš.

Evroliga ima tendenciju da se približi NBA u svakom smislu, broj utakmica je porastao, kvalitet je oduvek tu, ali je dolazak onih "najvećih" zvezda ipak više izuzetak nego pravilo.

Šta vi mislite, ko je najbolji igrač koji je iz NBA došao u Evropu?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading