"DA JE STAVIO KEČE, IGRAO BI!": Dušan Kovačević i Egon Savin o zabrani Nenadu Jezdiću da izvede "Knjigu o Milutinu" na Kosovu!

Autor:

Zabava

15.05.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezdiću je onemogućen prelazak administrativne granice sa KiM.

"DA JE STAVIO KEČE, IGRAO BI!": Dušan Kovačević i Egon Savin o zabrani Nenadu Jezdiću da izvede "Knjigu o Milutinu" na Kosovu!

Foto: ATA Images

Na zabranu ulaska na Kosovo Nenadu Jezdiću i onemogućavanje izvođenja monodrame "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću javnost u Srbiji reagovala je burno, baš kao i ekipa predstave. Građanima na Kosovu i Metohiji uskraćeno je da pogledaju kultnu predstavu nastalu po delu Danka Popovića, najtiražnijem romanu posleratne srpske književnosti, a Jezdiću i čitavom narodu u Srbiji zbog svega ostao je gorak ukus u ustima.

Jezdić je ovaj potez privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ocenio kao primitivan i "najblaže rečeno tužan", a upravnik Zvezdara teatra Dušan Kovačević kaže da ga, nažlost, ništa od ovoga nije iznenadilo.

Republika

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dušan Kovačević

Oni su ulazak prvo zabranili političarima, pa patrijarhu, pa sada pozorišnim ljudima. Ostalo je još da zabrane pticama da preleću granicu. Ali, nije problem Kurti koji je patološki opsednut mržnjom. On čovek, nije čovek, on je mržnja koja hoda. Nije on problem. Problem su ovi koji njega podržavaju i pričaju nam o demokratiji i ljudskim pravima. Problem je Zapadna Evropa i problem je Amerika, jer on bez njih ne bi to radio. Dozvoljavaju da radi šta god hoće. A on je usred Evrope napravio koncentracioni logor. I nikome to ne smeta, uopšte... - rekao je Kovačević za Novosti.

Na pitanje zašto je kosovskim vlastima zasmetala upravo ova predstava i da li razlog leži i u Milutinovoj šajkači, Kovačević odgovara:

- Da je stavio keče, igrao bi! Pošto te budale koje su zabranile predstavu ne znaju da je ovo, zapravo, antiratna priča. Priča o stradanju čoveka uopšte, ne samo srpskog, već svakog čoveka u ratu. A danas imamo dva rata na koja se mnogi ne obaziru. Tu i tamo pomene se da je ubijeno toliko i toliko, postale su to vesti na nivou vremenske prognoze. Niko se previše ne uznemirava. Od pamtiveka je samo važno ko je jači, taj radi šta hoće. Ljudska prava, sloboda, demokratija su prazne priče...

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Egon Savin

Reditelj predstave Egon Savin je sve okarakterisao kao "primitivizam i divljaštvo".

Divljaštvo i primitivizam, nema tu drugih komentara. Zabranjuje se jedna predstava i to antiratna, monodrama koja govori o besmislu svakog neprijateljstva. Ali, ne znaju oni šta je ta predstava. Niti su je videli, niti ih zanima - poručio je Savin za Novosti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading