MORA SITI JOŠ DA "RASTE"! Zvezdina ISTORIJA je daleko BLISTAVIJA od uspeha "građana"! Cifre ne lažu, OVO su njeni ARGUMENTI!

Autor:

Sport

19.09.2023

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crveno-beli igraju protiv Mančester sitija meč prvog kola G grupe u Ligi šampiona (21 čas, TV Arena sport P1, RTS 1).

MORA SITI JOŠ DA "RASTE"! Zvezdina ISTORIJA je daleko BLISTAVIJA od uspeha "građana"! Cifre ne lažu, OVO su njeni ARGUMENTI!

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Mančester sitija

Iako je poslednjih godina Mančester siti izrastao u najmoćniji klub Evrope, ako se gleda istorija Crvene zvezde i prvaka Premijer lige, Beograđani su daleko u prednosti ispred Gvardiolinog tima.

Dovoljno je reći da su crveno-beli u blistavoj prošlosti čak 34 puta podizali šampionski pehar, namenjen najboljoj ekipi u državi (računajući i bivšu Jugoslaviju), dok su "građani" samo devet puta imali privilegiju da osvoje trofej najuspešnijeg kolektiva na Ostrvu.

To su prvi put učinili u sezoni 1936/37, da bi se posle tri sušne decenije konačno popeli na tron u sezoni 1967/1968.

Usledio je period "gledanja" kako gradski rival Junajted dominira devedesetih novoformiranom Premijer ligom, uz blagu "umešanost" Arsenala i Čelsija. Tek dolaskom bogatih šeika, nastao je uspon Sitija i dugo čekana titula, osvojena u sezoni 2013/2014. Nedugo zatim, krenula je i žetva trofeja, a potom i apsolutna dominacija, jer od sezone 2020/2021, "građanima" nema ko da izađe na crtu.

Foto: Tanjug/AP

 

Nasutrot tome, Crvena zvezda je rekorder po broju titula u regionu i ima 34 pehara u državnom prvenstvu, gotovo četiri puta više od "građana".

Takođe, dok je klub sa Marakane harao Evropom i svetom, popevši se na krov planete 1991. godine, Siti je tada bio prosečan tim, bez zapaženih učinaka u tadašnjoj Diviziji 1, daleko od vrha tabele, a kamoli izlaska na međunarodnu scenu. Zbog toga je Zvezda u ogromnoj prednosti i kada se pogleda koliko je puta učestvovala u takmičenjima pod okriljem UEFA, u odnosu na engleski tim.

Republika

Foto: FK Crvena zvezda

 

Osim toga, kada se pogleda istorijat nekadašnje Marakane i Mejn rouda, kako su se zvali stadioni večerašnjih rivala, Crvena zvezda brutalno "šije" Siti i po ovom statističkom podatku.

Naime, pre nego što su postavljene stolice na stadionu "Rajko Mitić", najveći sportski objekat u Srbiji primao neverovatnih 110.000 navijača! Mejn roud je sa stolicama bio predviđen za 35.150 simpatizera, dok je bez njih moglo da stane 88 hiljada fanova Sitija!

Ipak, po uvođenju stolica, stadion Zvezde se "smanjio", a Mančester je to iskoristio i pretekao srpskog šampiona za 1.645 mesta! Preciznije, Etihad sada može da primi 53.400 gledalaca, dok na Marakanu staje 51.755 delija!

Cifre ne lažu, one su na strani srpskog prvaka kada se u obzir uzmu brojke i uspesi iz prošlosti. Čak je i u titulama evropskog šampiona bila u prednosti nad "građanima", sve do lani, kada je Gvardiolina mašinerija ispunila san svih prethodnih generacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading