OVOME SE NIKO NIJE NADAO PRED DERBI: Posle skoro osam decenija ZVEZDA i PARTIZAN više neće biti isti! SRPSKA javnost je u ČUDU, a očekuje se reakcija DELIJA i GROBARA! (FOTO)

Autor:

Sport

21.02.2022

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još od raspada nekadašnje SFR Jugoslavije, traje polemika o promenama kada su u pitanju simboli srpskog sporta Crvena zvezda i Partizan.

OVOME SE NIKO NIJE NADAO PRED DERBI: Posle skoro osam decenija ZVEZDA i PARTIZAN više neće biti isti! SRPSKA javnost je u ČUDU, a očekuje se reakcija DELIJA i GROBARA! (FOTO)

Foto: Starsport

Polovinom 90-tih godina XX veka, sa mnogih, prevashodno političkih strana, stizali su predlozi o premenama kako simbola, tako i imena beogradskih Večitih rivala, ali čini se da je razum u datom momentu ipak preovladao i crveno i crno-beli nisu izgubili svoj identitet i prepoznatljivost.

Međutim, ljudska mašta je bezgranična, pa Instagram stranica „Fudbalskisavezsvesrbije“ donosi predloge za promenu simbola FK Crvena zvezda i FK Partizan.

Kada je reč o Crvenoj zvezdi, grb bi naravno ostao istog oblika, štit trouglastog oblika. Naravno, i boje bi ostale iste, ali bi crvenu zvezdu petokraku u sredini grba zamenila „Karađorđeva zvezda“ koja bi bila crvene boje i u čijem središtu bi se nalazila ocila. Ispod „Karađorđeve zvezde“ nalazila bi se dva ukrštena zlatna mača.

 

 

Inače, Orden Karađorđeve zvezde, Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije je orden kojim su odlikovana lica za zasluge prema kralju i otadžbini, u miru i ratu. Ustanovljen je 1. januara 1904. godine kao uspomena na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđevim vođstvom. On je dodeljivan do 1945. godine, a Republika Srbija je ponovo uspostavila orden 2010. godine kada je Narodna skupština usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Republike Srbije

Sa druge strane, grb FK Partizan bi po ovom predlogu imao preovlađujuću crnu boju. Po obodu grba ostali bi ćirilični i latinična natpisi „Partizan“, a u vhu, umesto šest buktinja (simbol šest republika SFR Jugoslavije), stajala bi zlatna kruna srpskih dinastija. Istovremeno u centralnom delu grba umesto crvene zvezde petokrake, preovladavao bi nemanjički dvograli orao.

 

 

Srpski vladari su grb dvoglavog orla preuzeli od Vizantije. Ana, žena Stefana Nemanje kći vizantijskog cara Romana IV "donela je u miraz u Srbiju belog orla kao simbol carski". Dvoglavi orao je prvobitno bio simbol Vizantijskog carstva, i predstavljao je duhovnu i svetovnu vlast Vizantijskih vladara. Kasnije je postao uobičajni heraldički motiv i tokom istorije se nalazi na grbu nekolicine istočnoevropskih država.

Ostaje nam da vidimo kako će pristalice beogradskih Večitih rivala reagovati na predložene promene, a svakako bi i celokupna sportska javnost o navedenom morala da se izjasni.

Pozivamo sve posetioce portala „Republika.rs“ da u komentarima daju svoj sud o predloženom. Navijači, sada vi imate reč...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading