"Ako nema pritiska nisam na pravom mestu"

Autor: Sport Klub/Republika

Sport

21.06.2020

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Nikolić je preuzeo Lokomotivu i to čini se u nezahvalnom momentu. Zamenio je legendu kluba Jurija Sjomina, a cilj je drugo mesto i direktan plasman u Ligu šampiona.

RepublikaFoto: Starsport
Marko Nikolić

U Rusiju je stigao početkom juna, a iako bi pravo sa aerodroma otišao u klupske prostorije i na upoznavanje sa igračima, Marko Nikolić je morao u hotel i u dvonedeljni karantin. Tek posle toga se priključio treninzima uživo dok je pre toga sve funkcionisalo preko računara.

 - Ekipa radi dosta dugo, sreća 21. vek je pa smo radili putem video veza. Kako to izgleda, tako što moji saradnici i ja pošaljemo video materijale u toku dana ili za sledeći dan. Onda ustanovimo video vezu, Zum ili slične stvari i imamo direktan video link do trening baze i gledamo uživo treninge, analiziramo i tako iz dana u dan, iz treninga u trening - kaže novi trener Lokomotive Marko Nikolić.

Pandemija koronavirusa je u potpunosti izmenila svet sporta, ali verovatno nigde ne postoji situacija kao Markova da dođe u klub posle pauze i da tako malo vremena ima za pripremu prve takmičarske utakmice. Ekipa je imala nekoliko prijateljskih mečeva, a prvi duel u Premijer ligi posle pauze će biti protiv Orenburga u Moskvi.

 - Nismo imali previše vremena da radimo sa ekipom, ali probali smo neki uticaj da ostvarimo video vezama. Naravno da to nije to, ali niko nije računao na COVID situaciju. Neće biti lako međutim nema izgovora. Iskreno nikada se nisam sa ovako nečim susreo. Situacija je potpnuo nova za sve nas i ne znam da li se neko nalazi u ovakvoj situaciji kao mi ovog trenutka. Ako sa nečim mogu da poredim to je kada sam drugi put preuzeo Partizan kada je već počelo prvenstvo i bukvalno sam održao prvi trening dva dana pre prve takmičarske utakmice- kaže bivši trener crno-belih dodavši da ne oseća nikakav pritisak zbog preuzimaja novog posla.

 - To sam mnogo puta rekao, mislim pritisak - to je moj posao. Uživam u tome. Kada ne bude bilo pritiska, to znači da nisam na dobrom mestu i da sam u klubu gde nije bitan rezultat i da može i ovako i onako. To je više medijska priča na koju sam ja odavno navikao i iskreno ne obazirem se previše na to. Moja najveća želja je da radim posao kvalitetno u uslovima koji su trenutni i da uživam u tome što radim i da probam opet da napravim rezultat.

Ni podatak da je na poziciji trenera nasledio legendu kluba Jurija Sjomina ne menja odgovor na pitanje o pritisku kod Nikolića.

 - Bio je 16 godina u klubu u više mandata, on je najveća legenda ovoga kluba sa jednim predsednikom koji se zove Filatov. Oni su napravili Lokomotivu. Ne samo da je osvojio titulu nego svi trofeji koji su osvajani su vezani za njega. Sigurno da ga navijači vole, međutim i ovde se već promenila situacija u tom smislu, ali što se pritiska tiče mogu da dam odgovor kao i na prethodno pitanje. Nisam ovde da bih zadovoljavao bilo čije potrebe, medijske, ja sam ovde da radim svoj posao kao i uvek do sad.

Lokomotiva na tabeli ruske Premijer lige zauzima drugu poziciju. Devet bodova je iza Zenita, a u preostalih osam kola će se boriti sa Krasnodarom za direktan plasman u Ligu šampiona.

RepublikaFoto: Tanjug

 - Osam kola ima do kraja prvenstva i cilj je ostati na drugom mestu. Teško je stići Zenit i tu razliku, ali zašto je drugo mesto cilj, zato što Rusija ima tri predsavnika u Ligi šampiona od čega dva direktno u grupama i sledeći u kvalifikacijama i to u stazi nešampiona koja je dosta teška. Tako da ukoliko uspemo da zadržimo drugo mesto to bi bio veliki uspeh i značio bi direktan plasman u Ligu šampiona. To je prvi i kratkoročni cilj, naravno da postoje neki drugi ciljevi na srednje i duže staze ali oni su sada u drugom planu. Fokus je na ostvarenju ovog prvog cilja s obzirom da neće biti lako jer je Krasnodar na istom broju bodova kao i mi i samo zbog međusobnog duela na drugom mestu a isto tako Rostov tri boda, CSKA pet bodova iza nas.

Marko Nikolić poručuje i da je fudbal u Rusiji u poslednje vreme možda nešto manjeg kvaliteta, ali da je infrastruktura možda i najbolja u Evropi kao i da su timovi veoma kvalitetni i da je liga teška.

 - S obzirom da je poslednje Svetsko prvenstvo održano ovde, da je ta infrastruktura neverovatna. Možda neću preterti ako kažem da su trenutno najbolji stadioni na svetu. To obično biva tako posle Svetskog prvenstva. Ako i nisu najbolji onda su u tri četiri najbolje zemlje na svetu. Ima dosta publike na utakmicama i medijski je ispraćena liga. Čini se da to nije kvalitet kao pre desetak godina, ali su i dalje na UEFA listi šesta liga u Evropi s tim što ih je Portugal prestigao pa će biti sedmi. Ali su odmah iza lige petice. Ima dosta kvalitetnih igrača, najbolji ruski igrači igraju u domaćem prvenstvu, retko odlaze u inostranstvo. Ima dosta stranaca, u našoj ekipi isto tako. Ima posebna tematika za sledeću sezonu gde je moguće osam stranaca registrovati u klubu i svi mogu na teren, za razliku od sadašnjih pravila kada nije bilo ograničenja ali je šest stranaca moglo biti na terenu u jednom trenutku. Tako da će i to izazvati nekakve promene u timovima. Imali su dva tri puta finaliste evropskih kupova u desetak ili 15 godina. Tu mislim na Zenit i CSKA, kao veliki klubovi Spartak, Lokomotiva, Dinamo, Krasnodar, Rostov i tako dalje. S tog aspekta je liga mnogo teška za igranje jer nema lake utakmice jer onaj koji je 15. ili 16. na tabeli ima jako dobar kvalitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading