ODLUKA JE PALA, ON ĆE BITI NOVI ŠEF ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE? Zalužni odbio mesto ambasadora u evropskoj zemlji!

Autor:

Svet

29.01.2024

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doneo je odluku da zameni Valerija Zalužnog, dosadašnjeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, imenujući Kirila Budanova na tu ključnu poziciju, navodi ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk.

ODLUKA JE PALA, ON ĆE BITI NOVI ŠEF ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE? Zalužni odbio mesto ambasadora u evropskoj zemlji!

Foto: Credit: Handout / AFP / Profimedia

Međutim, kako navodi poslanik Aleksej Gončarenko, smena Zalužnog još uvek nije zvanično potvrđena, jer ukaz o njegovom razrešenju nije potpisan. Gončarenko je dodao da mu je ponuđeno mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja, ali je Zalužni to odbio, prenose RIA Novosti.

Zvanične informacije o ovoj promeni na vrhu Oružanih snaga Ukrajine za sada nisu dostupne.

Ranije je bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza najavio ostavku Zalužnog, što je dodatno doprinelo spekulacijama o unutarpartijskim nesuglasicama.

O nesuglasicama između Zelenskog i Zalužnog pisali su brojni ukrajinski i zapadni mediji. Izvor sukoba se počeo nazirati nakon što je Zalužni dao otvoren intervju časopisu Ekonomist, priznavši da je kontraofanziva završila u ćorsokaku. Ova izjava izazvala je oštre kritike šefa kijevskog režima, koji je javno pozvao Zalužnog da se "kloni politike".

Ukrajinski mediji su kasnije otkrili da je Zelenski naredio šefovima regionalnih administracija da prekinu svaku komunikaciju sa Zalužnim, što su novinari protumačili kao pokušaj eliminacije potencijalnog konkurenta.

Dodatak ovim nesuglasicama dolazi iz prošlogodišnjih izveštaja lokalnih medija, koji su sugerisali da Zelenski želi premestiti Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg i postaviti ga na čelo Ministarstva odbrane, videći ga kao potencijalnog rivala na predsedničkim izborima.

Rezultati ukrajinskih anketa potvrđuju zabrinutost u vezi s ovim unutarpartijskim sukobom. Prema istraživanju sociološke grupe "Rating", 82 odsto ispitanika ima poverenje u glavnokomandujućeg, dok 72 odsto podržava predsednika.

Naglašeno je da je rejting Zelenskog počeo da opada od jula prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading