DAN D PADA U PETAK: Međunarodni krivični sud odlučuje o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog navodnog genocida!

Autor:

Svet

29.01.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zvaničnoj optužbi, Kijev je istakao da Rusija krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, tvrdeći da je invazija opravdana kao mera za zaustavljanje navodnog genocida nad građanima istočne Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

DAN D PADA U PETAK: Međunarodni krivični sud odlučuje o tužbi Ukrajine protiv Rusije zbog navodnog genocida!

Foto: shutterstock

U petak, Međunarodni krivični sud u Hagu (ICJ) doneće ključnu odluku o tome da li će saslušati tužbu koju je podnela Ukrajina protiv Rusije zbog navodnih kršenja međunarodnog prava.

Prema informacijama Rojtersa, Ukrajina tvrdi da je Rusija pokrenula invaziju kako bi zaustavila navodni genocid koji sprovode ukrajinske snage.

U zvaničnoj optužbi, Kijev je istakao da Rusija krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, tvrdeći da je invazija opravdana kao mera za zaustavljanje navodnog genocida nad građanima istočne Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

Sudski postupak pred ICJ pokrenut je samo nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju desetina hiljada ruskih vojnika na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Na saslušanjima održanim u septembru, advokati zvanične Moskve inzistirali su na odbacivanju slučaja, tvrdeći da su pravni argumenti Kijeva neosnovani.

ICJ je danas saopštio da će se u petak izjasniti o prigovorima Rusije na nadležnost suda. Ova odluka imaće dalekosežne posledice po odnos između dve zemlje i može postaviti presedan u pravnom pristupu rešavanju sličnih međunarodnih sukoba.

Podsetimo, Ukrajina je 26. februara 2022. podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde za pokretanje postupka u vezi sa vojnim operacijama koje je Ruska Federacija pokrenula na teritoriji Ukrajine 24. februara.

Zahtev se zasniva na članu IKS Konvencije o genocidu iz 1948. godine, prema kojem je Međunarodni sud pravde (ICJ) odgovoran za rešavanje sporova između ugovornih strana „u vezi sa tumačenjem, primenom ili ispunjenjem“ Konvencije.

Na ovaj način Ukrajina je uspela da obezbedi da Sud odluči o zahtevu, iako nijedna od strana nije među 73 države koje su prihvatile obaveznu jurisdikciju MSP. Međutim, čak i u slučaju povoljne presude, pravi izazov će biti izvršenje svih naloga koje Sud može izdati.

Svet sa nestrpljenjem iščekuje ishod ove važne odluke koja će oblikovati dalji tok događaja na globalnom nivou, prenosi Tanjug.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading