RASULO U UKRAJINSKOJ VLADI, ZELENSKI SE HVATA ZA GLAVU! Kupovali oružje koje nikad nije isporučeno! JEDAN UHAPŠEN DOK JE SA PARAMA POKUŠAO DA NAPUSTI ZEMLJU!

Autor:

Svet

28.01.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina se već duže vreme suočava sa problemom korupcije, a predsednik Volodimir Zelenski je istakao borbu protiv korupcije kao jedan od svojih ključnih prioriteta još od dolaska na vlast 2019. godine

RASULO U UKRAJINSKOJ VLADI, ZELENSKI SE HVATA ZA GLAVU! Kupovali oružje koje nikad nije isporučeno! JEDAN UHAPŠEN DOK JE SA PARAMA POKUŠAO DA NAPUSTI ZEMLJU!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) nedavno je iznela optužbe o korupciji u procesu kupovine oružja od strane vojske, navodeći da je reč o sumi od oko 40 miliona dolara. Ove optužbe su izazvale veliku pažnju kako u Ukrajini, tako i u međunarodnoj zajednici.

Prema navodima SBU, pet visokopozicioniranih osoba u ministarstvu odbrane i dobavljačima oružja su pod istragom zbog sumnjivog ugovora koji je potpisan za 100.000 minobacačkih granata u avgustu 2022. godine. Ono što je posebno uočljivo jeste da, i pored unapred izvršenog plaćanja, oružje nikada nije stiglo do vojske. Takođe, deo sredstava je prebačen u inostranstvo, dodatno komplikujući već složenu situaciju.

Ukrajina se već duže vreme suočava sa problemom korupcije, a predsednik Volodimir Zelenski je istakao borbu protiv korupcije kao jedan od svojih ključnih prioriteta još od dolaska na vlast 2019. godine. Ove optužbe dolaze u trenutku kada se Ukrajina trudi da se pridruži Evropskoj uniji, ali korupcija predstavlja glavnu prepreku na tom putu.


Jedan od osumnjičenih je već u pritvoru, dok je ukrajinski glavni tužilac najavio da će ukradena sredstva biti zaplenjena i vraćena u odbrambeni proračun. Čovek je uhapšen dok je dokušavao da napusti Urajinu.

Ovo je samo jedan u nizu koraka koje Ukrajina preduzima u borbi protiv korupcije. Iako su godinama bili suočeni sa ovim izazovom, antikorupcijski napori počinju donositi promene, te je Ukrajina jedna od retkih zemalja koje se stalno penju na lestvici Transparency Internationala, popravljajući svoj položaj za 28. mesta u poslednjih deset godina.

Ukrajina je bila rangirana na 116. mesto od 180 zemalja prema indeksu percepcije korupcije za 2022. koji provodi organizacija za kampanje i istraživanje Transparency International.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading